Η Βουλγαρία εξασφάλισε συνεργασία με την αμερικανική τράπεζα Citi για τη χρηματοδότηση της κατασκευής μονάδων πυρηνικής ενέργειας στον ΑΗΣ Κοζλοντούι, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας εδώ και δεκαετίες, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας Zhecho Stankov πραγματοποίησε τελικές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με την ηγεσία της Citi, συμφωνώντας για τη χρηματοδότηση των μονάδων 7 και 8 στο βουλγαρικό πυρηνικό εργοτάξιο, οι οποίες θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse.

«Η συμφωνία με τη Citi είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την επιτυχή υλοποίηση του ενεργειακού έργου προτεραιότητας της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ενεργειακή ανεξαρτησία και μακροπρόθεσμη σταθερότητα», δήλωσε ο Stankov κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη Stephanie von Friedeburg, Παγκόσμια Διευθύντρια Τραπεζικών Υπηρεσιών Δημοσίου Τομέα της Citi.

Για τη Citi, που εκτελεί χρέη αποκλειστικού συντονιστή και διοργανωτή εξαγωγικών πιστώσεων, η συμφωνία αποτελεί το μεγαλύτερο έργο χρηματοδότησης πυρηνικών έργων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν διευκρινίστηκε το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε και η Citi δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια στο Reuters.

Το Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Διαθέτει δύο αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής ισχύος 1.000 μεγαβάτ σε λειτουργία. Τέσσερις άλλοι έκλεισαν μέχρι το 2007.

Σύμφωνα με τα σχέδια επέκτασης, η μονάδα 7 θα είναι έτοιμη έως το 2033 και η μονάδα 8 θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η νοτιοκορεατική Hyundai Engineering & Construction έλαβε τον Φεβρουάριο κοινοβουλευτική έγκριση στη Βουλγαρία για να προωθήσει τις συζητήσεις για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων με συνδυασμένη ισχύ 2.300 MW.

Διαβάστε ακόμη