Παρά την κακή οικονομική κατάσταση, οι εταιρείες βιώσιμης ανάπτυξης προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και μάλιστα, η Ευρώπη επωφελείται ιδιαίτερα από αυτό. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν πέρυσι 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην πράσινη τεχνολογία παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα από επενδυτές το 2024 από ποτέ, σύμφωνα με το νέο Clean Energy Start-up Monitor της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman και στοιχεία τα οποία διαθέτει αποκλειστικά στην Handelsblatt.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτή τη φορά είναι ότι τα περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην Ασία, από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις μειώθηκαν. «Οι επενδυτές εκτιμούν όλο και περισσότερο το γεγονός ότι η ΕΕ προσφέρει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για την καθαρή τεχνολογία με τους σαφείς, νομικά δεσμευτικούς στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα», λέει ο Christian Bauer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου Innoenergy. Σε αυτό προστίθεται «η ισχυρή καινοτόμος δύναμη της βιομηχανίας μας, από τις μεγάλες εταιρείες έως τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης με την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος, πιστεύει ο Jan Lozek, συνιδρυτής του ταμείου κλιματικής τεχνολογίας
Future Energy Ventures. «Αυτό έχει επίσης δημιουργήσει ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης για επενδυτές με τεχνολογική αντίληψη». Σύμφωνα με το Start-up Monitor, οι επενδύσεις στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις επενδύσεις σε άλλους τομείς. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο τομείς – την πυρηνική ενέργεια και την αποθήκευση CO2.

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR)

Υπόσχονται λιγότερα πυρηνικά απόβλητα, μεγαλύτερη ασφάλεια και φθηνότερες τιμές ενέργειας – όλο και περισσότερες χώρες και εταιρείες στρέφονται προς τους μίνι πυρηνικούς σταθμούς. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) είναι η νέα ελπίδα του ενεργειακού κόσμου. Μόνο η νεοφυής επιχείρηση X-Energy από τις ΗΠΑ συγκέντρωσε 700 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στον τομέα (συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων). Αυτό είναι δώδεκα φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους μίνι αντιδραστήρες – όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από μιάμιση εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τέσσερα εκτελεστικά διατάγματα για να προωθήσει την επέκταση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Ο διακηρυγμένος στόχος: ο τετραπλασιασμός της δυναμικότητας από 100 σε 400 γιγαβάτ έως το 2050 με τη βοήθεια των SMR. Η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν επίσης μεγάλα σχέδια για μικρούς πυρηνικούς σταθμούς.

Όσον αφορά την τεχνολογία, πολλοί ΜΑΚ βασίζονται στην αρχή των κλασικών αντιδραστήρων νερού υπό πίεση, αν και σε μικρότερη μορφή. Ο πιο συμπαγής σχεδιασμός αποσκοπεί στην ταχύτερη αδειοδότηση και στη μείωση του κόστους κατασκευής – μια προσέγγιση που ακολουθούν μεταξύ άλλων η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce Power και η αμερικανική εταιρεία Nuscale. Η γερμανοκαναδική νεοφυής επιχείρηση Dual Fluid ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση: θέλει να φέρει στην αγορά έναν αντιδραστήρα με υγρό μόλυβδο ως ψυκτικό μέσο.

Ωστόσο, οι SMR αντιμετωπίζουν οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις παγκοσμίως. Ένα έργο της Nuscale έχει ήδη ακυρωθεί στις ΗΠΑ λόγω της κλιμάκωσης του κόστους. Δύο πιλοτικά έργα στην Κίνα και τη Ρωσία βρίσκονται επί του παρόντος στο δίκτυο παγκοσμίως.

Πυρηνική σύντηξη

Μεταξύ 2021 και 2024, οι επενδύσεις σε εταιρείες πυρηνικής σύντηξης αυξήθηκαν κατά 300% παγκοσμίως, χωρίς να περιλαμβάνεται η κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικά ιδρύματα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, με την Pacific Fusion από τις ΗΠΑ μόνο να λαμβάνει 900 εκατομμύρια. Μια σημαντική ανακάλυψη στην πυρηνική σύντηξη θα είχε μεγάλο όφελος για το κλίμα, τις τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Εξάλλου, η τεχνολογία υπόσχεται μόνιμα διαθέσιμη καθαρή ενέργεια με ένα κλάσμα των ραδιενεργών αποβλήτων που προκαλεί η πυρηνική σχάση. Ο κίνδυνος πυρηνικής τήξης εξαλείφεται επίσης. Διάφορες ιδέες ερευνώνται σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τις περίπου 45 εταιρείες σύντηξης εδρεύουν στη Γερμανία: Proxima, Marvel Fusion, Gauss και Focused Energy. Η Marvel Fusion συγκέντρωσε μόνο τον Σεπτέμβριο σχεδόν 63 εκατομμύρια ευρώ. Η Deutsche Telekom είναι επίσης μεταξύ των επενδυτών αυτή τη φορά.

Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS)

Πέρυσι, το μεγαλύτερο άλμα για τους επενδυτές έγινε σε ό,τι είχε να κάνει με τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2, ή εν συντομία CCS. Εφτακόσια εκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 140% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή επεσήμαναν πριν από χρόνια ότι η αποφυγή των εκπομπών από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται πρόσθετες τεχνολογίες όπως το CCS. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση του CO2 που παράγεται απευθείας στη βιομηχανική διαδικασία και την υπόγεια αποθήκευσή του. Είναι επίσης δυνατή η πρόσθετη εξαγωγή CO2 από την ατμόσφαιρα.

Ορισμένες εταιρείες, όπως η Climeworks, προσπαθούν να εξάγουν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα χρησιμοποιώντας τεράστια φίλτρα. Άλλες επικεντρώνονται στη χρήση βιοκάρβουνο. Η καύση κατά τα
άλλα άχρηστου ξύλου και υπολειμμάτων βιομάζας δεσμεύει CO2, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί μόνο σε εκατοντάδες χρόνια.

Το CCS θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη περισσότερα επενδυτικά χρήματα, εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση υλοποιούσε τώρα τα σχέδιά της. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Friedrich Merz (CDU) έχει
ήδη ανακοινώσει ότι το CCS θα πρέπει να εγκριθεί και στη Γερμανία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Ενώ το CDU και το CSU θέλουν να επιτρέψουν ακόμη και τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το SPD βλέπει την υπόθεση με κριτική διάθεση. Το CCS θα πρέπει να είναι δυνατό μόνο για εκπομπές που είναι δύσκολο να αποφευχθούν και για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η τεχνολογία CCS βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα λειτουργικής αποθήκευσης CO2 παγκοσμίως. Θα απαιτούσε επίσης μια κατάλληλη
υποδομή μεταφοράς μέσω αγωγών σε πολλά μέρη της χώρας.

Λιγότερα χρήματα για μπαταρίες

Αντίθετα, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τις εκκινήσεις μπαταριών και τις λύσεις αποθήκευσης πέρυσι. Συνολικά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν ακόμη στον τομέα, σημαντικά περισσότερα από ό,τι στην πυρηνική τεχνολογία και το CCS μαζί. Ωστόσο, οι μπαταρίες κατέγραψαν μείωση σχεδόν 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι συντάκτες του Start-up Monitor το αποδίδουν αυτό κυρίως στο γεγονός ότι πολλές νέες εταιρείες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δημιουργήσουν ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ίσως η σουηδική εταιρεία παραγωγής κυψελών μπαταριών Northvolt. Ο πρώην φάρος ελπίδας αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Η παραγωγή στο Skelleftea έχει σταματήσει εδώ και δύο εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας για το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πιθανό να αυξηθούν και φέτος σημαντικά, σύμφωνα με το Start-up Monitor: στη Γερμανία, ο τομέας βιώνει επί του παρόντος μια άνθηση άνευ προηγουμένου.

Διαβάστε ακόμη