Nα αποτύχει κινδυνεύει ένα βασικό σχέδιο της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορούσε να αποτρέψει τη θέσπιση επιδοτούμενης τιμής βιομηχανικού ρεύματος.

Το σχέδιο αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης οικονομικής στροφής του συνασπισμού CDU – SPD, την οποία πρόκειται να υλοποιήσει κυρίως η ομοσπονδιακή υπουργός Οικονομίας (Katherina Reiche) Κατερίνα Ράιχε (CDU).

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο ηγείται η Ράιχε, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εγκρίνει η ΕΕ την επιδότηση. Το έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, αναφέρει: «Η εφαρμογή της ιδέας κρύβει σημαντικές προκλήσεις βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις». Στις Βρυξέλλες, «οι επιφυλάξεις είναι σημαντικές και οι προοπτικές έγκρισης είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Για τον καγκελάριο Μερτς και τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ (Lars Klingbeil, SPD), η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος είναι πολιτικά σημαντική, προκειμένου να σταματήσει η παρακμή της βιομηχανίας και να επανέλθει η Γερμανία σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι ενεργοβόροι τομείς όπως ο χάλυβας, τα χημικά και το γυαλί δέχονται διεθνείς ανταγωνιστικές πιέσεις λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Όλο και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή στη Γερμανία, επειδή δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές λόγω των φθηνότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζητούν εδώ και χρόνια την επιδότηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.

«Ο χρόνος είναι ουσιώδης»

Ο προκάτοχος της Ράιχε, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), είχε ήδη θελήσει να περάσει μια βιομηχανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στον τρικομματικό συνασπισμό, αλλά απέτυχε λόγω της αντίστασης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Η οικονομία θεώρησε τελικά ότι πέτυχε τον στόχο της όταν η CDU-CSU και το SPD εδραίωσαν τη βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη συμφωνία συνασπισμού τους. Τώρα, ωστόσο, θα προκύψει και πάλι αβεβαιότητα.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας έχουν ήδη καταρτίσει μια ιδέα για την υλοποίηση.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ενημέρωσαν την υπουργό Reiche για την ιδέα τους, αλλά και για τους προβληματισμούς τους σε μια διοικητική εισήγηση. Η Ράιχε πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη υπογράψει το σχέδιο προγράμματος. Μέχρι την ώρα της εκτύπωσης, το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα.

Η υπουργός Ράιχε έχει προφανώς επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται η έγκριση από την ΕΕ.

Τη Δευτέρα 19 Μαίου συναντήθηκε στο Βερολίνο με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Τερέζα Ριμπέρα.

Η κα Ράιχε εξήγησε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα ανακούφισης από την ενέργεια, όπως η τιμή βιομηχανικού ρεύματος, «απαιτούν οπωσδήποτε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το καθήκον των επόμενων εβδομάδων και μηνών θα είναι να βρεθούν τρόποι «για την προσέγγιση των συμφερόντων της Επιτροπής και της Γερμανίας». Η Ριμπέρα εξήγησε ότι δεν έχουν ακόμη συζητήσει λεπτομερώς τα επιμέρους σχέδια, αλλά ανακοίνωσε «καλή συνεργασία».

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για αυτό, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπάλληλοι στην εισήγηση: «Ο χρόνος είναι πολύ λίγος». Η έννοια πρέπει να εναρμονιστεί «το συντομότερο δυνατό».

Τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας: Στην πραγματικότητα είναι πολύ αργά για τις απαραίτητες προσαρμογές της ΕΕ

Σύμφωνα με τους υπουργούς, η γρήγορη δράση είναι η μόνη ευκαιρία για να πεισθεί ενδεχομένως η Επιτροπή της ΕΕ.

Και αυτό διότι αναμένουν ότι η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει μόνο να εγκριθεί από μόνη της, αλλά ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ολόκληρο το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Προς το συμφέρον του θεμιτού ανταγωνισμού, η νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις θέτει αυστηρά όρια για την κρατική οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη της ΕΕ- το πλαίσιο επιτρέπει εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία προσαρμογής του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, η σχετική διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί και η νέα έκδοση αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι προτείνουν στη Reiche να αποστείλει τις προτάσεις προσαρμογής για την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό, «κατά προτίμηση πριν από το τέλος Μαΐου».

Οι αξιωματούχοι παρέχουν επίσης ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς η Ράιχε θα μπορούσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη: «Η σημαντική πολιτική υποστήριξη εκ μέρους τους θεωρείται επιβεβλημένη».

Η ιδέα για τη βιομηχανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με την ενεργειακή ένωση BDEW, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία το 2025 είναι σήμερα 16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή αυτή θα μειωθεί σημαντικά με την κρατική ενίσχυση. Τα πέντε λεπτά ανά κιλοβατώρα για τη βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρονται ως δυνατότητα στο νομοσχέδιο.

Η διαφορά εμφανίζεται κάπως μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, επειδή τα πέντε λεπτά – σε αντίθεση με τα περίπου 16 λεπτά – περιλαμβάνουν τη μείωση των τελών δικτύου από την οποία επωφελούνται οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας βιομηχανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αισθητό και το κρατικό κόστος θα ήταν αντίστοιχα υψηλό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, η ιδέα θα κόστιζε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2030.

Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα κενό δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό. Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό στην κυβέρνηση είναι πιθανό να είναι περίπλοκες.

Η δυσκολία με την τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι το κράτος δεν γνωρίζει το ατομικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας όλων των εταιρειών.

Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι προτείνουν να χρησιμοποιηθεί η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια να καταβληθεί η επιδότηση στις εταιρείες με βάση αυτή τη βάση.

Οι εταιρείες που δεν απαλλάσσονται από άλλα μέσα θα πρέπει να δικαιούνται τη βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η CDU – CSU και το SPD σχεδιάζουν μια σειρά από περαιτέρω μέτρα, όπως η μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας ή των τελών δικτύου. Πολλές ενεργοβόρες εταιρείες απαλλάσσονται ήδη εν μέρει από αυτά.

Επομένως, η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να χορηγηθεί στους «αναγνωρισμένους σε επίπεδο ΕΕ τομείς με υψηλό κόστος εμπορίου και ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτοί μπορούν να βρεθούν στον λεγόμενο «κατάλογο KUEBLL», ο οποίος σύμφωνα με βιομηχανικούς κύκλους εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Στρατηγική για να πειστούν οι Βρυξέλλες και οι άλλοι εταίροι της ΕΕ

Εκτός από τα τεχνικά ζητήματα, οι σκέψεις των υπουργών είναι ιδιαίτερα περίπλοκες όταν πρόκειται για το ζήτημα της έγκρισης από τις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο περιγράφουν βήμα προς βήμα τι πρέπει να συμβεί ώστε η γερμανική βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να έχει τελικά μια ευκαιρία.

Πρώτον, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη: «Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πειστική αιτιολόγηση για την αποτυχία της αγοράς». Ο γενικός κίνδυνος απομάκρυνσης της βιομηχανίας ή η δημιουργία ασφάλειας σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά από την Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία λήξης της τιμής βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι προτείνουν να εισαχθεί αρχικά μόνο μέχρι το 2035.

Θα είναι επίσης «ιδιαίτερα δύσκολο» να δηλωθεί ότι η βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχει υπερβολικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην ΕΕ. Ο νόμος περί κρατικών ενισχύσεων δημιουργήθηκε κάποτε για να διασφαλίσει ότι οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ΕΕ προς όφελός τους με μαζικές κρατικές ενισχύσεις και ότι οι εταιρείες σε μικρά κράτη μέλη δεν έχουν πλέον καμία τύχη.

Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει επτά προβληματικές χώρες

Το έργο της επιβολής της βιομηχανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας δεν τελειώνει στις Βρυξέλλες. Εάν η Γερμανία θέλει να έχει πιθανότητες να επιτύχει την ιδέα της στην Επιτροπή, πρέπει να ελαχιστοποιήσει την αντίσταση άλλων χωρών.

Ο Χάμπεκ είχε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα με την πρότασή του. Δεν ήταν μόνο οι αρμόδιες αρχές στις Βρυξέλλες που ήταν «πολύ επικριτικές» εκείνη την εποχή, υπενθυμίζουν οι αξιωματούχοι. Υπήρχε επίσης «μάλλον αρνητική ανταπόκριση» από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ράιχε είναι πιθανό να έρθει και πάλι αντιμέτωπος με αυτό: «Είναι αναμενόμενο ότι η τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσει ανησυχίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ […]», αναφέρεται στο σχέδιο. Αυτές αναμένονται ιδίως στις χώρες της Μπενελούξ, την Αυστρία, τη Δανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Συνεπώς, απαιτείται μια «επικοινωνιακή στρατηγική».

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, είναι ένας «δυνητικός εταίρος». Οι Γάλλοι έχουν ήδη παρόμοια τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία η Επιτροπή δεν θα παρατείνει πέραν του τέλους του 2025, γι’ αυτό και το Παρίσι αναζητά τώρα λύσεις.

Προκειμένου να εξακολουθούν να έχουν πιθανότητες να κερδίσουν την τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας παρά τα πολλά εμπόδια και το σύντομο χρονικό διάστημα, οι αξιωματούχοι προτείνουν μια γρήγορη ψηφοφορία επί των προτάσεών τους στο Βερολίνο, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στις Βρυξέλλες – ειδικά με αυτό του υπουργείου Οικονομικών του επικεφαλής του SPD Κλίνγκμπεϊλ. Μια αποτυχία της βιομηχανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν πιθανώς ακόμη πιο επώδυνη για τους Σοσιαλδημοκράτες απ’ ό,τι για το CDU – CSU.

Διαβάστε ακόμη