Στον φακό του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου έχει μπει ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE. Συγκεκριμένα, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο απέσυρε τον αποκλεισμό της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας RWE από τις επενδύσεις του. Αυτό σημαίνει ότι η RWE βρίσκεται πλέον «υπό παρακολούθηση». Το ταμείο είχε προηγουμένως αποκλείσει την ενεργειακή εταιρεία λόγω περιβαλλοντικών πτυχών. Για να δικαιολογήσει την επανεκτίμηση, η επιστολή του ταμείου αναφέρει: «Η RWE έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή και την καύση λιγνίτη στη Γερμανία έως το 2030 και η μείωση έως το 2030 ακολουθεί ένα σταθερό σχέδιο». Παράλληλα, η RWE επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Έσσεν σχεδιάζει να κλείσει τους τελευταίους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε πέντε χρόνια. Εάν η RWE παραμείνει τώρα κάτω από το ανώτατο όριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα που έχουν θέσει οι ίδιοι οι Νορβηγοί, το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα μπορούσε σύντομα να επενδύσει ξανά στην RWE.

Για την RWE, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η αλλαγή από μια εταιρεία άνθρακα σε μια εταιρεία βιώσιμης ενέργειας έχει πλέον αναγνωριστεί και από τους επενδυτές: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Norges Bank άλλαξε την άποψή της για την RWE και θα μπορέσει στο μέλλον να επενδύσει σε μετοχές της RWE με το ταμείο της», δήλωσε ο CFO Michael Müller στην Handelsblatt.

Αυστηρότερα κριτήρια βιωσιμότητας

Με όγκο 18,5 τρισεκατομμυρίων κορονών (περίπου 1,56 τρισεκατομμύρια ευρώ), η Νορβηγία διαθέτει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο. Αρχικά χρηματοδοτήθηκε με τα έσοδα των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ο κύριος σκοπός του είναι να διασφαλίσει τις κοινωνικές δαπάνες για τις μελλοντικές γενιές στο νορβηγικό κράτος πρόνοιας. Το ταμείο επενδύει αποκλειστικά στο εξωτερικό και το χαρτοφυλάκιό του είναι ευρέως διαφοροποιημένο σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα. Υπόκειται σε αυστηρές δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αφορούν ιδίως την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές πτυχές.

Το ταμείο κατέχει σήμερα επενδύσεις σε περίπου 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως η Microsoft, η Apple, η Nvidia, η Meta και η Amazon. Πριν από πέντε χρόνια, οι Νορβηγοί εφάρμοσαν για πρώτη φορά αυστηρότερα κριτήρια βιωσιμότητας. Ως αποτέλεσμα, το κρατικό ταμείο αποεπένδυσε τις συμμετοχές του στην RWE, μεταξύ άλλων. Συνολικά, το ταμείο πούλησε μετοχές της εταιρείας αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώτη ένδειξη ότι οι Νορβηγοί θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν και πάλι για την RWE εμφανίστηκε
ήδη στα τέλη Μαρτίου: Το κρατικό ταμείο είχε αποκτήσει το 49% των μετοχών δύο αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα από την εταιρεία με έδρα το Έσσεν.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την RWE

Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με την αναπροσαρμογή της αξίας της νορβηγικής εταιρείας. «Η RWE εξακολουθεί να είναι μαζικά υποτιμημένη στο χρηματιστήριο. Παρόλο που η επιχείρηση κυριαρχείται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια από φυσικό αέριο, η αγορά εξακολουθεί να θεωρεί την εταιρεία ως έναν όμιλο άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της RWE στην Handelsblatt.

Η RWE εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στην Ευρώπη και ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές CO2. Ωστόσο, η εταιρεία άλλαξε τη στρατηγική της πριν από αρκετά χρόνια και βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης από την παραγωγή άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας στην
παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο. Μια ανατίμηση από το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει την RWE να γίνει πιο ελκυστική για άλλους βιώσιμους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, ο συγκρίσιμος ανταγωνιστής Iberdrola από την Ισπανία αποτιμάται σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα. Ενώ οι μετοχές της RWE έχασαν πάνω από το 8% της αξίας τους μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή της μετοχής της Iberdrola αυξήθηκε πάνω από 28%. Και οι δύο εταιρείες κερδίζουν τα χρήματά τους σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και λειτουργώντας αιολικούς, ηλιακούς και αεριωθούμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εμπορεύοντας ηλεκτρική ενέργεια. Και οι δύο εταιρείες θέλουν να κλείσουν τους εναπομείναντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030 και επενδύουν πλέον σχεδόν αποκλειστικά στις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι χειρότερες συνθήκες αιολικής ενέργειας και οι χαμηλότερες τιμές στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν επί του παρόντος πιέσεις στα κέρδη της RWE. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία με έδρα το Έσσεν κέρδισε 1,3 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσό ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη