Τα πυρηνικά απόβλητα και το ραδιενεργό πλουτώνιο θα αξιολογούνται ως καύσιμο για τους αντιδραστήρες σύμφωνα με σχέδιο εκτελεστικού διατάγματος που εξετάζει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, κινήσεις στις οποίες αντιτίθενται οι εμπειρογνώμονες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τέσσερα σχέδια εκτελεστικών διαταγμάτων, τα οποία είδε το Reuters και χαρακτηρίζονται ως μελετητικά και προαποφασιστικά, σχετικά με την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν την πυρηνική ενέργεια, αλλά η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας αναπτύσσεται τώρα ταχύτερα στην Κίνα.

Τα σχέδια εντολών αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Axios.

Οδηγίες σε ένα από τα διατάγματα για την αξιολόγηση της επανεπεξεργασίας των πυρηνικών αποβλήτων, γνωστά και ως αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα, και για τη χρήση εξαιρετικά ραδιενεργού πλουτωνίου για καύσιμα, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Μία από τις διαταγές, με τίτλο «Ushering in a Nuclear Renaissance», καλεί τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ εντός 90 ημερών από την υπογραφή της από τον πρόεδρο να παραδώσει στον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας μια «αξιολόγηση των νομικών εκτιμήσεων που σχετίζονται με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής μεταφοράς αναλωμένων καυσίμων από αντιδραστήρες σε μια εμπορική εγκατάσταση ανακύκλωσης».

Οι εντολές επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης επί των εγκρίσεων των έργων πυρηνικής ενέργειας που επί του παρόντος διεκπεραιώνονται από την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή των ΗΠΑ, μια ανεξάρτητη πενταμελή επιτροπή.

Δεν είναι βέβαιο αν οι εντολές θα φτάσουν στο γραφείο του Τραμπ, αλλά το θέμα της επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες λόγω της αύξησης των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το σχέδιο πολιτικής.

Η διαταγή προβλέπει την αξιολόγηση της δυνατότητας μεταφοράς τυχόν αποβλήτων από την επανεπεξεργασία για διάθεση βαθιά στο υπέδαφος.

Οι ειδικοί σε θέματα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων αντιτίθενται εδώ και καιρό στην επανεπεξεργασία ή την ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων, λέγοντας ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για μαχητές που αναζητούν υλικά για χρήση σε μια ακατέργαστη πυρηνική βόμβα. Η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα νομιμοποιούσε τη χρήση τους σε άλλες χώρες, αυξάνοντας τους κινδύνους διάδοσης, λένε.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει προφανώς να αναβιώσει την απαξιωμένη ιδέα της επανεπεξεργασίας αναλωμένων καυσίμων στο εμπόριο, η οποία είναι ο χειρότερος δυνατός τρόπος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων», δήλωσε ο Έντουιν Λάιμαν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων.

Υπάρχουν περισσότεροι από 90.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων αποθηκευμένοι σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλη τη χώρα και οι νομοθέτες και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα και η βιομηχανία το έχουν δει ως έναν πιθανό τρόπο να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία και άλλους προμηθευτές ουρανίου.

Η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν επανεπεξεργαστεί τα πυρηνικά απόβλητα διασπώντας τα σε ουράνιο και πλουτώνιο και επαναχρησιμοποιώντας τα για την κατασκευή νέων καυσίμων αντιδραστήρων.

Μια αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού θα ήταν πιθανότατα πολύ μακρύτερη από ό,τι σε αυτές τις χώρες, καθιστώντας την ενδεχομένως πιο προσιτή στους μαχητές, λένε οι ειδικοί σε θέματα μη διάδοσης.

Ο πρώην πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ σταμάτησε την επανεπεξεργασία το 1976, επικαλούμενος ανησυχίες για τη διάδοση. Ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ήρε το μορατόριουμ το 1981, αλλά το υψηλό κόστος εμπόδισε το άνοιγμα εργοστασίων.

Η εντολή καλεί επίσης τον υπουργό Ενέργειας να σταματήσει το πρόγραμμα «αραίωσης και διάθεσης» του πλεονάζοντος πλουτωνίου και να το αντικαταστήσει με μια πρωτοβουλία που θα καταστήσει το εξαιρετικά ραδιενεργό υλικό διαθέσιμο στη βιομηχανία για την παραγωγή καυσίμων για αντιδραστήρες υψηλής τεχνολογίας. Το πλουτώνιο αποτελεί κίνδυνο διάδοσης και είναι επίσης ραδιολογικά και χημικά τοξικό.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 7 Μαΐου ότι η αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε εμπορικούς αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα είναι ένα λάθος εδώ και 50 χρόνια και μια «αυξανόμενη ευθύνη». Ο Ράιτ δήλωσε ότι μία ημέρα πριν από την ακρόαση, η επανεπεξεργασία συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου και ενός εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Ο Ράιτ δήλωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα εκδώσει σύντομα μελέτη σχετικά με την επανεπεξεργασία.

Διαβάστε ακόμη