Aντέχει, προς το παρόν, ο τεχνολογικός κολοσσός Siemens απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις. Στην αρχή του ημερολογιακού έτους, οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν πιο έντονα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. «Η παγκόσμια παρουσία μας μάς καθιστά ανθεκτικούς», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Roland Busch κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων στοιχείων. Επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.
Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους 2024/25, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, η Siemens αύξησε τα έσοδα κατά 6% εκατό στα 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την προσαρμογή για τις συναλλαγματικές επιδράσεις. Ο όμιλος μπόρεσε έτσι να επιταχύνει κάπως το ρυθμό του: Στο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα είχαν αυξηθεί κατά 3%. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, οι εισερχόμενες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 9% σε 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα κέρδη αυξήθηκαν δυσανάλογα το δεύτερο τρίμηνο. Το λειτουργικό αποτέλεσμα του βιομηχανικού κλάδου βελτιώθηκε κατά 29% στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα κατά 11% στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 4% και λειτουργικό αποτέλεσμα 2,75 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία στρατηγικής αναδιοργάνωσης, σημειώνει η Handelsblatt.
Η νέα στρατηγική «One Tech Company» αποσκοπεί στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε ψηφιακή εταιρεία. Για το σκοπό αυτό, η Siemens έχει επίσης προβεί σε εξαγορές δισεκατομμυρίων στον τομέα του λογισμικού.
Η ναυαρχίδα του ομίλου συνεχίζει να αγωνίζεται
Οι αναλυτές και οι επενδυτές της Siemens παρακολουθούν ιδιαίτερα προσεκτικά το βασικό τμήμα Digital Industries (DI) με το βιομηχανικό λογισμικό και την τεχνολογία αυτοματισμού. Το τμήμα αυτό βρίσκεται σε κρίση εδώ και αρκετά τρίμηνα και έχει ανακοινώσει την απώλεια περισσότερων από 6.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.
Το ερώτημα είναι αν πρόκειται απλώς για οικονομική ύφεση -η ζήτηση υποφέρει ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Γερμανία- ή αν υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα ή αδυναμίες στην γκάμα των προϊόντων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024/25, ο κύκλος εργασιών της DI μειώθηκε περαιτέρω κατά πέντε τοις εκατό σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 14% στα 634 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε περιθώριο κέρδους 14,8%.
Υπάρχουν όμως σημάδια ανάκαμψης. Στη σημαντική κινεζική αγορά, η Siemens κατέγραψε και πάλι περισσότερες παραγγελίες στον τομέα της αυτοματοποίησης. Οι πελάτες εκεί έχουν πλέον εκκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα ανεκτέλεστα των παραγγελιών τους, τα οποία ήταν πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι λειτουργεί ο διαγωνισμός
Στον βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, Rockwell Automation, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4%, προσαρμοσμένα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024/25, το οποίο λήγει επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν ελαφρώς στα 408 εκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας ένα περιθώριο κέρδους 20,4%.
Στον ανταγωνιστή της Siemens, την ΑΒΒ, που είναι ευρύτερα τοποθετημένη, τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά τρία τοις εκατό στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγκρίσιμη βάση. Το λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 16% σε 1,6 δισ. δολάρια. Η ΑΒΒ σκοπεύει να αποσχίσει το τμήμα ρομποτικής της προκειμένου να επικεντρωθεί ακόμη πιο έντονα.
Ο CEO της Siemens Busch και ο CFO Ralf Thomas επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά τρία έως επτά τοις εκατό σε συγκρίσιμη βάση, με προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 10,40 έως 11,00 ευρώ. Το προηγούμενο έτος, ανήλθαν σε 10,54 ευρώ.
Η διαδικασία στρατηγικής πρέπει να επιταχυνθεί
Συνολικά, η Siemens συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, επίσης ενόψει του ανταγωνισμού. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Siemens βρίσκεται σε μια ευαίσθητη φάση από στρατηγική άποψη: Τους επόμενους μήνες θα καθοριστεί η πορεία της στρατηγικής αναδιοργάνωσης.
Σύμφωνα με τη στρατηγική «One Tech Company», η Siemens πρόκειται να γίνει ένας ακόμη πιο ολοκληρωμένος τεχνολογικός όμιλος με επίκεντρο τους τομείς Digital Industries και Smart Infrastructure, ο τελευταίος εκ των οποίων περιλαμβάνει τη διαχείριση ενέργειας και την τεχνολογία κτιρίων.
«Η διαδικασία στρατηγικής θα πρέπει να προωθηθεί με συνέπεια και με μεγάλη ταχύτητα τους επόμενους μήνες», δήλωσε στη Handelsblatt ο Harald Smolak, εταίρος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Atreus και πρώην μέλος της διοίκησης της Siemens.
Ο Busch δήλωσε: «Με το πρόγραμμά μας One Tech Company, ενεργούμε στοχευμένα για την κλιμάκωση των τεχνολογιών μας». Με τις εξαγορές λογισμικού που πραγματοποιήθηκαν – πέρυσι αγοράστηκε επίσης η εξειδικευμένη εταιρεία λογισμικού Altair για περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια – μπορούν να γίνουν νέες προσφορές στην τεχνητή νοημοσύνη στους πελάτες και «να ανοίξουν νέες ευκαιρίες σε τομείς ανάπτυξης όπως οι βιοεπιστήμες».
Μέχρι στιγμής, η Siemens έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική της και τους νέους μεσοπρόθεσμους στόχους της σε μια ημέρα της κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε πρόκειται επίσης να ληφθεί απόφαση για το αν θα εκποιήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Healthineers. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt στις αρχές του έτους, ο οικονομικός διευθυντής της Siemens έθεσε την επένδυση προς συζήτηση. Αυτό εξέπληξε πολλούς και στο εσωτερικό της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη