Στις 28–29 Απριλίου, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Pavel-Casian Nițulescu, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας Καζακστάν–Ρουμανίας στην Αστάνα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Gelu Mărăcineanu, Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου επεξεργασίας ουρανίου της Nuclearelectrica στο Feldioara. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Η ρουμανική πλευρά τόνισε τη σημασία της εταιρικής της σχέσης με το Καζακστάν, η οποία περιλαμβάνει την παρουσία στη Ρουμανία της KazMunayGas, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν και ιδιοκτήτριας της Rompetrol (KMG International), καθώς και της KazAtomProm, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η KazAtomProm κέρδισε τον ανοιχτό διαγωνισμό της Nuclearelectrica για την προμήθεια οξειδίου του ουρανίου για τον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για δεκαετές συμβόλαιο προμήθειας ουρανίου μεταξύ της KazAtomProm και της Nuclearelectrica. Η Ρουμανία εξετάζει επίσης τη δυνατότητα τεχνολογικής συνεργασίας με το Καζακστάν για την παραγωγή συμπυκνώματος βηρυλλίου, ενός υλικού που χρησιμοποιείται σε πυρηνικές εφαρμογές και στη σύνθεση βασικών κραμάτων. Η KazAtomProm έχει επίσης υπογράψει πρόσφατα συμβόλαιο με την τσεχική εταιρεία ČEZ για την προμήθεια ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό Temelín.

Το deal που επιδιώκει η Ρουμανία είναι σύμφωνο με τα σχέδια της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) παρουσίασε την Τρίτη 6 Μαίου έναν Οδικό Χάρτη για απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μεταξύ αυτών και του ουρανίου. Την Τετάρτη, 7 Μαίου το energygame.gr είχε γράψει τα εξής:

«Ως προς τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η Κομισιόν θα επιδιώξει να καταστήσει τις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία οικονομικά λιγότερο βιώσιμες, παρουσιάζοντας τον επόμενο μήνα εμπορικά μέτρα για την εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτό θα εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού και θα ενθαρρύνει πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη για επιτάχυνση επενδύσεων, ενίσχυση δυναμικότητας, ανάπτυξη ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας και σταδιακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται ο εφοδιασμός από άλλους διεθνείς εταίρους. Η Κομισιόν προτίθεται επίσης να περιορίσει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, τα νέα συμβόλαια προμήθειας που συνυπογράφονται από τον Οργανισμό Εφοδιασμού της Euratom (Euratom Supply Agency) για ουράνιο, εμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα πυρηνικά υλικά με ρωσικούς προμηθευτές. Οι παραδόσεις που βασίζονται σε υφιστάμενα συμβόλαια θα συνεχιστούν, αλλά παρατάσεις ή νέα συμβόλαια προμήθειας δεν θα εγκρίνονται πλέον από τον Οργανισμό».

Διαβάστε ακόμη