Αν και ένα πανεθνικό μπλακάουτ στο ηλεκτρικό σύστημα όπως αυτό της Ισπανίας θεωρείται από τους ειδικούς απίθανο στη Γερμανία, υπάρχουν και στη χώρα αυτή κίνδυνοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της WirtschaftsWoche. Μια κρίση όπως αυτή στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι «πολύ απίθανη» στη Γερμανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Κlaus Müller με εμφατικά χαλαρό τρόπο, προχθές Δευτέρα 28 Απριλίου 2025. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αναρωτιούνται τώρα: Θα μπορούσε αυτό να συμβεί και σε εμάς; Σε ποιους κινδύνους είναι εκτεθειμένο το γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας;

Υπάρχουν τακτικές, ενίοτε προγραμματισμένες, μικρές διακοπές ρεύματος στη Γερμανία λόγω εργασιών κατασκευής και συντήρησης. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο εκτεταμένη, μεγάλης κλίμακας διακοπή ρεύματος όπως στην Ιβηρική χερσόνησο. Και τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια παρόμοια κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι πολύ ρεαλιστική – και παρόλα αυτά εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια του γερμανικού ηλεκτρικού δικτύου.

Το πλεονέκτημα θέσης της Γερμανίας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Η Anke Weidlich είναι καθηγήτρια Τεχνολογιών Διανομής Ενέργειας στο Ινστιτούτο Βιώσιμων Τεχνικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Η μαζική διακοπή ρεύματος στην Ισπανία ήταν «εξαιρετική», λέει, «αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να ανησυχώ ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία», εξηγεί η καθηγήτρια. Τονίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο εκτείνεται πλέον μέχρι το Μαρόκο, την Τουρκία, τις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία. Αυτό είναι καλό: ένα μεγάλο δίκτυο είναι πιο ανθεκτικό και μπορεί να αντισταθμίσει καλύτερα τις διαταραχές. Ωστόσο, οι χώρες στην άκρη του δικτύου εξακολουθούν να κινδυνεύουν από αστάθεια. Η Γερμανία δεν είναι μία από αυτές.

«Το γερμανικό σύστημα είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει τέτοιες διαφορές συχνότητας», λέει ο καθηγητής Giovanni De Carne, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. «Η Γερμανία είναι ισχυρά ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία: η σύνδεσή τους με τη Γαλλία ειδικότερα, και επομένως με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο, είναι αδύναμη και περιορισμένης χωρητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, ο De Carne προτρέπει σε προσοχή. Για παράδειγμα, μια βλάβη ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πτώση της τάσης και της συχνότητας σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυο. «Εάν η Γερμανία έχει μπλακάουτ, αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες».

Θυμίζει μια μεγάλη διακοπή ρεύματος στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν θεωρήθηκε ότι το ιταλικό δίκτυο ήταν αρκετά ισχυρό. Τότε η χώρα έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Ένα περιστατικό στην Ελβετία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό: ένα δέντρο έπεσε σε μια σημαντική γραμμή βορρά-νότου πάνω από το πέρασμα Lukmanier, η βλάβη οδήγησε σε υπερφόρτωση άλλων γραμμών μεταφοράς προς την Ιταλία, με αποτέλεσμα την τελική διακοπή ρεύματος. Το πρόβλημα της Ιταλίας ήταν η σύνδεσή της με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ήταν ακόμη πιο αδύναμο εκείνη την εποχή.

Τα πιο ευάλωτα σημεία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Ο επιστήμονας Weidlich πιστεύει ότι τα σενάρια τρόμου κατά τα οποία ένας ή περισσότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα αποτύχουν ξαφνικά είναι απίθανα. «Οι μεγάλες διακοπές ρεύματος σπάνια προκαλούνται από βλάβες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά συνήθως από προβλήματα στο δίκτυο, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν στην απομάκρυνση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από το δίκτυο», λέει ο Weidlich. Αυτό ισχύει και στην Ισπανία. Ο Weidlich θυμάται την τελευταία μεγάλης κλίμακας διακοπή ρεύματος στη Γερμανία το 2006, όταν μια γραμμή υπερυψηλής τάσης απενεργοποιήθηκε πάνω από το Ems -στην πραγματικότητα ήταν προγραμματισμένη, αλλά έγιναν λάθη κατά τον σχεδιασμό. Για να αποφευχθεί ένα μεγάλο μπλακάουτ στην Ευρώπη, το γερμανικό δίκτυο χωρίστηκε σε διάφορες ζώνες.

Ωστόσο, τα γερμανικά δίκτυα μεταφοράς είναι σχετικά ασφαλή, επειδή μια άλλη γραμμή μπορεί να αντικαταστήσει κάθε γραμμή σε περίπτωση βλάβης. «Έτσι, συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο αποτυχημένες γραμμές για μια διακοπή ρεύματος», λέει ο Weidlich. Ο Leonhard Probst από το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) βλέπει πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχεί για την ασφάλεια του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. «Το ευρύ κοινό υποτιμά το πόσο ευάλωτο είναι το ηλεκτρικό μας σύστημα», προειδοποιεί. Ο Probst κατονομάζει τα κατά τη γνώμη του πιο ευάλωτα σημεία του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας: επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και φυσικές επιθέσεις σε υποσταθμούς, στις λεγόμενες διασυνδέσεις ή σε καλώδια και γραμμές μεταφοράς.

Στους υποσταθμούς, η ηλεκτρική ενέργεια μετασχηματίζεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε άλλες τάσεις και διανέμεται περαιτέρω. Οι διασυνδέσεις είναι διασυνοριακές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ δύο χωρών ή περιοχών δικτύου. «Αυτά είναι τα σημεία με τη μεγαλύτερη πιθανότητα ζημιών, επειδή είναι κεντρικοί κόμβοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές», λέει ο Probst. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη πολύ καλά τοποθετημένες, επειδή διαθέτουν ένα στενά δικτυωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακών δικτύων: «Εάν όλα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Γερμανία παρουσιάσουν βλάβη, αυτή θα μπορούσε να απορροφηθεί χωρίς διακοπές ρεύματος».

Κίνδυνος επίθεσης στον κυβερνοχώρο: υπαρκτός, αλλά άγνωστος

Ένα ζήτημα ασφάλειας απασχολεί σήμερα ιδιαίτερα τον ενεργειακό τομέα. Στις αρχές του 2025, ξέσπασε μια συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να ελέγξει τη γερμανική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μετατροπέων με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο σε ηλιακά συστήματα. Ο αυστριακός κατασκευαστής αντιστροφέων Fronius προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τους πιθανούς κινδύνους από τους αντιστροφείς που προέρχονται από την Κίνα.

Ο κώδικάς τους, προειδοποιεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Fronius Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß, είναι τόσο πολύπλοκος που είναι εύκολο να εγκατασταθεί κρυφό κακόβουλο λογισμικό: «Πολλά μπορούν να κρυφτούν και να αναπτυχθούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές». Οι αντιστροφείς μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) σε εναλλασσόμενο ρεύμα συμβατό με το δίκτυο και μπορούν μερικές φορές να ρυθμίζουν την τροφοδότηση στο δημόσιο δίκτυο. «Εάν οι αντιστροφείς είναι ελεγχόμενοι, υπάρχει ένα ορισμένο δυναμικό κινδύνου», επιβεβαιώνει ο Leonhard Probst από το Fraunhofer ISE. Επομένως, είναι σημαντικό οι διεπαφές τους να εμπίπτουν επίσης στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των IT του διατάγματος για τις κρίσιμες υποδομές.

Οι φωτοβολταϊκοί μετατροπείς από μη ευρωπαίους κατασκευαστές δεν είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένοι ώστε να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας διακοπή ρεύματος, αλλά αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Επιπλέον, είναι ήδη θεωρητικά δυνατή η χειραγώγηση των συσκευών. «Αν ένας κατασκευαστής το ήθελε, θα μπορούσε να καταστήσει όλους τους αντιστροφείς του άχρηστους μέσω ενημερώσεων», λέει ο Probst. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας προειδοποιεί ότι είναι σημαντικό να δούμε το θέμα της ασφάλειας του εφοδιασμού με μια ευρεία οπτική και να μην επικεντρωθούμε μόνο στους αντιστροφείς. Εξάλλου, το ίδιο είναι επίσης νοητό και για την ισχύ φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι πλατφόρμες μετατροπέων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελούν επίσης ελκυστικό στόχο για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι διεπαφές δεδομένων για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις πλατφόρμες συναλλαγών θα μπορούσαν επίσης να παραποιηθούν. Τα νοικοκυριά με έξυπνους διαχειριστές ενέργειας προσανατολίζονται αυτόματα σε αυτό. Εάν υποθέσουν μια λανθασμένη τιμή, πολλά φωτοβολταϊκά συστήματα ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο το δίκτυο. Στο μέλλον, δεν θα είναι πιθανό να είναι δυνατή η προστασία από όλες τις επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύει ο Probst, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μπορούμε τουλάχιστον να καταλάβουμε από πού προέρχεται τελικά μια επίθεση.

Διακοπές ρεύματος και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Και τι γίνεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πιο ευάλωτο; Ναι και όχι, λέει ο Giovanni De Carne. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ομοιόμορφα. Η περιστροφή των γεννητριών στους παραδοσιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει μια φυσική αδράνεια που σταθεροποιεί τις διακυμάνσεις της συχνότητας ηλεκτρομηχανικά- τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα, από την άλλη πλευρά, τροφοδοτούν την ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτρονικά μέσω αντιστροφέων και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Εάν παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει λιγότερη αδράνεια στο σύστημα, γεγονός που καθιστά πιο περίπλοκη τη διατήρηση της συχνότητας σε σταθερή κατάσταση.

Οι γραμμές μεταφοράς χρησιμοποιούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό όταν υπάρχει υψηλή αιολική τροφοδότηση και συνεπώς πρέπει να επεκταθούν. Επίσης, καθιστούν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όλο και πιο αποκεντρωμένο: όλο και περισσότερα νοικοκυριά γίνονται τα ίδια παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η επιστροφή στην εποχή των ορυκτών δεν αποτελεί λύση. Η ζήτηση και μόνο για ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον πολύ πιο ευέλικτη και οι μονάδες άνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας δεν μπορούν να αντιδράσουν ευέλικτα σε αυτό. «Αντ’ αυτού, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουμε τις υποδομές μας: να επεκτείνουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να ενσωματώσουμε περισσότερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για παράδειγμα μπαταρίες ή υδρογόνο», λέει ο De Carne.

Περισσότερες γραμμές για τη μεταφορά συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, γνωστές ως γραμμές HVDC, θα βοηθήσουν επίσης. Μπορούν να μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια ως συνεχές ρεύμα και έτσι να μειώσουν τις απώλειες της γραμμής. Επιτρέπουν επίσης την πλήρη ρύθμιση της ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούν να εκτρέπονται αμέσως σε περίπτωση διακοπής του δικτύου, για παράδειγμα αν ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας καταρρεύσει ή μια περιοχή υπερφορτωθεί.

Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, λέει ο Leonhard Probst: «Είναι η τέλεια τεχνολογία για την απόσβεση των διακυμάνσεων σε εύρος δευτερολέπτων». Είναι ακριβώς τέτοιες διακυμάνσεις, της τάξης των 0,2 Hertz για παράδειγμα, που είναι πιθανό να έχουν γίνει πρόβλημα στην Ισπανία. Για την αντιμετώπιση αυτών των διακυμάνσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενοι αποσβεστήρες εκκρεμούς, καθώς και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που μπορούν να αυξάνονται και να μειώνονται ευέλικτα στην περιοχή των δευτερολέπτων. Συνολικά, η Anke Weidlich λέει ότι οι διαχειριστές του δικτύου διαχειρίζονται πάντα καλά τις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τώρα. «Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός μπλακάουτ».

Διαβάστε ακόμη