Το ενεργειακό τμήμα της Κομισιόν ενδέχεται να εκδώσει Λευκή Βίβλο το 2025, η οποία θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Euractiv. Η νέα σύνθεση των επιτρόπων έχει αναλάβει να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, αλλά κατά τη διάρκεια των ακροάσεων τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο, οι αρμόδιοι επίτροποι δεν δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, το εσωτερικό έγγραφο, που χρονολογείται από τον Ιούλιο, αναφέρει ότι η Λευκή Βίβλος θα είναι μια «ευρεία πολιτική ανάλυση» που θα «ενημερώσει μια πιθανή ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση προς μια πλήρως ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Μια παρόμοια Λευκή Βίβλος το 2012 είχε οδηγήσει στο μετασχηματιστικό πακέτο «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», που περιλάμβανε οκτώ νέους νόμους και είχε ως στόχο να «εξασφαλίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πρόσβαση σε ασφαλή, ανταγωνιστική και βιώσιμη ενέργεια». Από τότε που συμφωνήθηκε το Πακέτο, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προκαλέσει νέες προκλήσεις, όπως οι αυξήσεις στο κόστος διαχείρισης του συστήματος, το οποίο έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, καθώς οι διαχειριστές δικτύων αγωνίζονται να διαχειριστούν τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής παραγωγής από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Οι αξιωματούχοι ενέργειας της Κομισιόν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν «ισχυρότερα επενδυτικά σήματα ανά τοποθεσία», τα οποία θα ενθαρρύνουν την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές όπου είναι πιο παραγωγικές. Ο ρυθμιστής της Γερμανίας, BNetzA, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο θέσης σχετικά με το θέμα, προτείνοντας χαμηλότερα κόστη κατασκευής για εγκαταστάσεις σε επιθυμητές περιοχές.

Τι άλλο εξετάζει η Κομισιόν

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης την ενοποίηση των αρμοδιοτήτων ρύθμισης της ενέργειας, μεταφέροντας εξουσίες από εθνικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η BNetzA, σε μια πιο κεντρική αρχή. «Πολλές αποφάσεις με άμεση διασυνοριακή σημασία εξακολουθούν να εξαρτώνται από ρυθμιστικές αρχές σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα», αναφέρει το έγγραφο. Προσθέτει ότι «αρκετά ρυθμιστικά καθήκοντα και αρμοδιότητες» εκτελούνται από «ιδιωτικούς φορείς με εμπορικά συμφέροντα». Το έγγραφο τονίζει ότι βασικές λειτουργίες της αγοράς, όπως η «σύζευξη αγορών», πρέπει να «κεντροποιηθούν» ώστε να λειτουργήσει σωστά το ευρωπαϊκό σύστημα.

Ο Τομ Λιούις, ειδικός σε θέματα ενέργειας από την ΜΚΟ CAN Europe, δήλωσε στο Euractiv: «Η Επιτροπή σωστά επισημαίνει το φυσικό αέριο ως υπαίτιο για τις υψηλές τιμές ενέργειας και προτείνει ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και ευελιξία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο να ευνοήσει τη βιομηχανία έναντι των καταναλωτών. «Η αύξηση των χρεώσεων δικτύου λόγω επενδύσεων στις υποδομές κινδυνεύει να διατηρήσει υψηλές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, και είναι δίκαιο αυτές οι δαπάνες να κατανέμονται ισότιμα στην κοινωνία, με προστασία για τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη