Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την πώληση μετοχών του ενεργειακού γίγαντα Aramco αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ήδη από τον Ιούνιο, σε μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συμφωνίες της περιοχής, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Η προσφορά θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Οι μετοχές θα εισαχθούν στο Ριάντ και θα πρόκειται για μια πλήρως προωθούμενη προσφορά και όχι για μια επιταχυνόμενη πώληση σε λίγες ημέρες, πρόσθεσαν.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την πώληση μετοχών είναι θέματα των μετόχων μας και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε», δήλωσε η Aramco. Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τράπεζες όπως η Citigroup , η Goldman Sachs και η HSBC είχαν προηγουμένως παραταχθεί για να διαχειριστούν την πώληση, ανέφερε το Reuters.

Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια οικονομική μετάβαση γνωστή ως Όραμα 2030 (Vision 2030), το οποίο θέτει έναν διευρυμένο ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη εκτός του πετρελαίου στο επίκεντρο της μελλοντικής της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παραμένει συντριπτικά ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco, με ποσοστό 90%, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές της.

Η Aramco αναμένει να καταβάλει μερίσματα ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα, παρά την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών για το πρώτο τρίμηνο εν μέσω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και χαμηλότερων όγκων πωλήσεων.

Από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019, τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, οι μετοχές της Aramco έχουν αυξηθεί από την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 32 ριάλ στο υψηλό των 38,64 ριάλ πριν από ένα χρόνο. Οι μετοχές της έκλεισαν στα 29,95 ριάλ την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη