Η βρετανική κυβέρνηση απομακρύνει δισεκατομμύρια λίρες επενδύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν παρέχει σαφείς πολιτικές για τη στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε 100 επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Βρετανία έχει τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης, αλλά η ηγετική της θέση απειλείται από την έλλειψη σαφούς υποστήριξης από τους φορείς χάραξης πολιτικής, δήλωσε η Ένωση Βιώσιμων Επενδύσεων και Χρηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSIF).

Τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου 1 τρισεκατομμύριο λίρες (1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιο κύκλο εργασιών και 200 δισεκατομμύρια λίρες σε πράσινες επενδύσεις, δήλωσαν ότι έχουν ήδη μεταφέρει ή σχεδιάζουν να μεταφέρουν επενδύσεις από τη χώρα σε μια αγορά που υποστηρίζει περισσότερο τους στόχους τους για τη βιωσιμότητα.

Ο Τζέιμς Αλεξάντερ, διευθύνων σύμβουλος της UKSIF, δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο καμπής» που θα μπορούσε να την ωφελήσει από επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών ή «να απομακρύνει τα πολύ αναγκαία ιδιωτικά κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πράσινης ταξινόμησης του Ηνωμένου Βασιλείου – ενός καταλόγου δραστηριοτήτων φιλικών προς το κλίμα – και η αργή πρόοδος στην υιοθέτηση των παγκόσμιων προτύπων για την εταιρική αναφορά για το κλίμα από το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας ήταν παραδείγματα όπου οι επενδυτές ήθελαν να δουν ταχύτερη δράση, δήλωσε η UKSIF.

Ο Αλεξάντερ ζήτησε την εισαγωγή υποχρεωτικών εταιρικών σχεδίων μετάβασης, μεγαλύτερη αποσαφήνιση του καθήκοντος εμπιστοσύνης των συνταξιοδοτικών συστημάτων όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλίματος και μια ώθηση για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στο κανονιστικό πλαίσιο.

Δράσεις όπως αυτές, δήλωσε το UKSIF, θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες επενδύσεων στην εθνική οικονομία, με το 95% των ερωτηθέντων στην έρευνα να δηλώνουν ότι θα αύξαναν τις επενδύσεις αν εφαρμόζονταν ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη