Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Πορτογαλίας, η EDP, μείωσε το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τριετία λόγω του δυσκολότερου οικονομικού περιβάλλοντος με χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλότερα επιτόκια. Παρά τη μείωση, η EDP διατήρησε τις προσδοκίες της για αύξηση των καθαρών κερδών άνω του 35% το 2024, σύμφωνα με το Reuters.

Το αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο της EDP διαθέτει 17 δισεκατομμύρια ευρώ (18,31 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από το 2024 έως το 2026, μειωμένο σε σχέση με τα προηγουμένως σχεδιασμένα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μείωση οφείλεται εν μέρει στο μειωμένο επενδυτικό πλάνο της EDP Renewables, θυγατρικής της και μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο.

Ο CEO της EDP, Miguel Stilwell de Andrade, εξήγησε ότι το αναθεωρημένο πλάνο αποσκοπεί στην προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε “επιλεκτικά και μεθοδικά επενδυτικά κριτήρια” δίνοντας προτεραιότητα σε έργα με τις υψηλότερες αποδόσεις. Η EDP Renovaveis θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ οι επενδύσεις για τις άλλες επιχειρήσεις της EDP θα αυξηθούν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

Ο μέσος όρος των ετήσιων επενδύσεων ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία είναι χαμηλότερος από τα προηγουμένως αναμενόμενα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά παραμένει παρόμοιος με τις περσινές δαπάνες. Η EDP αναμένει καθαρά κέρδη περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, σε σύγκριση με 952 εκατομμύρια ευρώ το 2023, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Η εταιρεία δεν παρείχε συγκεκριμένες προβλέψεις καθαρών κερδών για το 2025, αλλά αναμένει να κυμανθούν μεταξύ 1,2 και 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026.

Οι επενδύσεις της EDP θα κατευθυνθούν γεωγραφικά με 45% στην Ευρώπη, 33% στη Βόρεια Αμερική, 14% στη Βραζιλία και 7% σε άλλες περιοχές παγκοσμίως. Ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι το επενδυτικό πλάνο είναι πλήρως χρηματοδοτημένο. Η EDP θα συνεχίσει επίσης τη στρατηγική της για την πώληση περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την επίτευξη εσόδων 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της πώλησης εργοστασίων παραγωγής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένεται ότι αυτές οι πωλήσεις θα δημιουργήσουν κέρδη περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμη