Η Ουκρανία αυξάνει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού η Ρωσία εξαπέλυσε μια ισχυρή επίθεση στο ενεργειακό της δίκτυο. Το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε σχέδια να διπλασιάσει τις εισαγωγές την Πέμπτη, φτάνοντας τις 16.699 μεγαβατώρες (MWh) σε σύγκριση με τις 7.600 MWh την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, έχουν ήδη εξασφαλιστεί έκτακτες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τον ουκρανικό διαχειριστή δικτύου Ukrenergo να προβλέπει σημαντικό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Για τη διαχείριση αυτού του ελλείμματος, η βιομηχανική κατανάλωση ενέργειας θα περιοριστεί κατά τις ώρες αιχμής του απογεύματος (6:00 μ.μ. έως μεσάνυχτα). Η Ukrenergo προειδοποιεί επίσης για πιθανές έκτακτες διακοπές εάν η κατανάλωση αυξηθεί πέραν των διαχειρίσιμων επιπέδων.

Αυτή η δραματική αλλαγή έρχεται μετά τις πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Πριν από τη ρωσική εισβολή του 2022, η Ουκρανία ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι επανειλημμένες επιθέσεις ανάγκασαν τη χώρα να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

 

Διαβάστε ακόμη: