Τα οικονομικά αποτελέσματα της Uniper για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ανάμεικτα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ο δείκτης συνολικής κερδοφορίας της εταιρείας, τα προσαρμοσμένα EBITDA, μειώθηκε στα 885 εκατομμύρια ευρώ από 991 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πτώση οφείλεται σε χαμηλότερα κέρδη στον τομέα της Ευέλικτης Παραγωγής, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση στα Πιο Πράσινα Εμπορεύματα.

Η Uniper αναδιοργάνωσε φέτος τη δομή των οικονομικών της καταστάσεων, αντανακλώντας τη στρατηγική της στροφή προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Ο τομέας Πράσινης Παραγωγής, που περιλαμβάνει πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε προσαρμοσμένα EBITDA 278 εκατομμυρίων ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά. Ενώ η πυρηνική ενέργεια ωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και τις επιτυχημένες αναδομήσεις κινδύνου, οι χαμηλότερες τιμές στην υδροηλεκτρική ενέργεια λόγω των μειωμένων στάθμων των υδάτων επηρέασαν τα κέρδη.

Ο τομέας της Ευέλικτης Παραγωγής, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, παρουσίασε σημαντική πτώση στα προσαρμοσμένα EBITDA στα 656 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες θετικές συνεισφορές από τις πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου καθώς οι συνολικές τιμές ενέργειας μειώθηκαν. Ωστόσο, ο τομέας επωφελήθηκε από μειωμένα έξοδα που σχετίζονται με τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα λόγω της μείωσης της τιμής τους. Η δέσμευση της Uniper στη μείωση των εκπομπών άνθρακα αντικατοπτρίζεται επίσης στη μείωση κατά 12% των άμεσων εκπομπών από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο τομέας των Πιο Πράσινων Εμπορευμάτων, που περιλαμβάνει το εμπόριο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε βελτίωση αλλά παραμένει ζημιογόνος. Ενώ η δραστηριότητα του φυσικού αερίου είχε σημαντικά καλύτερη επίδοση από το καταστροφικό πρώτο τρίμηνο του 2023, η δραστηριότητα διαπραγμάτευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του προηγούμενου έτους σε μια ευμετάβλητη αγορά.
Παρά τη μείωση των προσαρμοσμένων EBITDA, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Uniper για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το ποσό του προηγούμενου έτους. Αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στα ισχυρά έσοδα από τόκους.

Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σύμφωνα με τα IFRS, τα οποία λαμβάνουν υπόψη μη χρηματικές λογιστικές προσαρμογές, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 477 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 6,753 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Αυτή η διαφορά οφείλεται κυρίως στην απουσία μιας μεγάλης αντιστροφής προβλέψεων που είχε καταγραφεί το 2023.

Η οικονομική υγεία της Uniper παραμένει θετική. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με το οικονομικό καθαρό χρέος να φτάνει σε αρνητική τιμή των 4,524 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, γεγονός που δείχνει μια συνολική θέση καθαρών διαθεσίμων. Κοιτάζοντας μπροστά, η Uniper διατηρεί τις προβλέψεις της για τα κέρδη ολόκληρου του έτους 2024. Η εταιρεία αναμένει τα προσαρμοσμένα EBITDA να κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μεταξύ 0,7 και 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η στρατηγική στροφή της εταιρείας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εστίασή της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη μελλοντική της επίδοση.