Η Shell πωλεί τα περιουσιακά στοιχεία διυλιστηρίου και πετροχημικών προϊόντων της στη Σιγκαπούρη σε μια κοινοπραξία μεταξύ της Chandra Asri, μιας ινδονησιακής εταιρείας χημικών προϊόντων, και της Glencore, μιας ελβετικής εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων. Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Shell να γίνει μια εταιρεία με λιγότερες εκπομπές άνθρακα και να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητές της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία μεταβιβάζει την κυριότητα της Shell Energy and Chemicals Park Singapore στη νεοσύστατη κοινοπραξία CAPGC. Αν και δεν ανακοινώθηκε το τίμημα, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Το πακέτο περιλαμβάνει ένα διυλιστήριο πετρελαίου 237.000 βαρελιών ημερησίως στο νησί Bukom, μια μονάδα αιθυλενίου 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως στο ίδιο νησί και μια εγκατάσταση στο νησί Jurong που παράγει μονοαιθυλενογλυκόλη. Η εξαγορά αυτή παρέχει στην CAPGC ένα στήριγμα σε ένα προνομιακό κέντρο διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, αλλά συνοδεύεται από προκλήσεις. Η γερασμένη εγκατάσταση Bukom αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από νεότερα διυλιστήρια και μια διαφαινόμενη αύξηση του φόρου άνθρακα της Σιγκαπούρης.

Για την Chandra Asri, η συμφωνία αυτή αποτελεί μια στρατηγική ευκαιρία επέκτασης. Τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν ζωτική πηγή πρώτων υλών για την υφιστάμενη πετροχημική παραγωγή τους και θα τροφοδοτήσουν τις φιλοδοξίες τους να γίνουν ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης. Η Glencore, από την άλλη πλευρά, αποκτά φυσική παρουσία στην Ασία για να ενισχύσει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

Οι μετοχές της Chandra Asri σημείωσαν άλμα 1,9%, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της εξαγοράς. Εν τω μεταξύ, οι ήδη ισχυρές επιδόσεις της Shell φέτος έλαβαν άλλη μια ώθηση, με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται ελαφρώς.