Η έλλειψη μετασχηματιστών θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου, αυξάνοντας τους χρόνους υλοποίησης των έργων. Η καθυστέρηση αυτή μετουσιώνεται σε αυξήσεις τιμών στα τιμολόγια ρεύματος με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Σύμφωνα με το Euractiv, η έλλειψη μετασχηματιστών αποτελεί «τροχοπέδη» ιδίως αυτή την περίοδο, που η Ευρώπη προσπαθεί να αναβαθμίσει τα γερασμένα ηλεκτρικά της δίκτυα. Η προσπάθειά αυτή εκτιμάται πως θα κοστίσει 584 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2030.

Η επέκταση και η εκ νέου ανάπτυξη του δικτύου είναι απαραίτητη στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, αφού αποτελεί τον πυρήνα αυτής. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ΑΠΕ. Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διασυνοριακής συνεργασίας ώστε να αντανακλούν την αυξανόμενη διαφοροποίηση της παραγωγής, αλλά και να προωθήσουν την ομαλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της ηλεκτροκίνησης.

Η μεγαλύτερη πιθανή επίπτωση της έλλειψης μετασχηματιστών είναι η αργή σύνδεση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή μεγάλων βιομηχανικών μηχανημάτων στο δίκτυο, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση του μπλοκ. Στη Γερμανία, η έλλειψη μετασχηματιστών μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις έως και δύο ετών στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Οι επενδύσεις σε μετασχηματιστές δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικές, αφού κοστίζουν ακριβά και απαιτούν την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού. Οι μετασχηματιστές χρησιμοποιούν πολύ χάλυβα και χαλκό υψηλής ποιότητας, οι τιμές των οποίων έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως σημειώνει το Euractiv, το κόστος των πρώτων υλών έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών κατά 75% έως 100%, ενώ το κόστος μετακυλίεται τελικά στους καταναλωτές.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό μετασχηματιστών, η Eurelectric εκτιμά ότι εντός της ΕΕ και της Νορβηγίας υπάρχουν περίπου εγκατεστημένοι 4,5 εκατομμύρια μετασχηματιστές. Οι μετασχηματιστές, οι οποίοι αυξάνουν και μειώνουν την τάση, βρίσκονται διάχυτοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Από την υπεράκτια ανεμογεννήτρια μέχρι το νοικοκυριό, η τάση της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αλλάξει έως και έξι φορές πριν τη χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα, για οικιακή χρήση. Η κρίσιμη σημασία των μετασχηματιστών για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται αντιληπτή με τον πιο σκληρό τρόπο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η Ευρώπη έχει στείλει 2.700 μετασχηματιστές αντικατάστασης στην Ουκρανία. «Όλοι χρειάζονται μετασχηματιστές». Από τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούν τις παραγωγικές τους διαδικασίες μέχρι τους προγραμματιστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει το Euractiv.