Μια πενταετής καθυστέρηση στις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να οδηγήσει σε μείωση κατά 55% των μέσων παγκόσμιων δαπανών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αντίκτυπος μιας πενταετούς καθυστέρησης στη μετάβαση σε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι ετήσιες μέσες δαπάνες να μειωθούν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, 55% χαμηλότερα από αυτά που εκτιμά η Wood Mackenzie ότι απαιτούνται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Οι συνολικές επενδύσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στα 48 τρισεκατομμύρια δολάρια με μια τέτοια καθυστέρηση, σε σύγκριση με τα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν.

Η Wood Mackenzie δημοσίευσε τις πιο πρόσφατες προοπτικές της για την ενεργειακή μετάβαση τον Σεπτέμβριο του 2023. Έκτοτε, οι κίνδυνοι καθυστερήσεων στη μετάβαση προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχουν αυξηθεί, εν μέσω πολιτικών αβεβαιοτήτων, πληθωρισμού και εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα πέρυσι, οι χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Είχαν ήδη συμφωνήσει να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5C πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

«Με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό να πηγαίνει στις κάλπες το 2024, η πολιτική πραγματικότητα και ο σκεπτικισμός για το κλίμα στις μεγάλες χώρες εκπομπής ρύπων, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα μπορούσαν να μειώσουν την υποστήριξη για τη μετάβαση, καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα τιμών», δήλωσε ο Prakash Sharma, αντιπρόεδρος, σενάρια και τεχνολογίες της Wood Mackenzie.