Τα έσοδα της Νορβηγίας από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα κέρδη μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτή η δραματική πτώση αποδίδεται σε σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ένοχος; Ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας. Τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη κατανάλωση, οδήγησαν σε κατάρρευση των τιμών του καυσίμου. Η Petoro AS, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τα αποθέματα ενέργειας της Νορβηγίας, ανέφερε ότι η χώρα κέρδισε μόνο 60 δισεκατομμύρια κορώνες (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από την άμεση κατοχή αδειών κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ενώ η Νορβηγία αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την πτώση των ρωσικών εξαγωγών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η μειωμένη ζήτηση έχει επηρεάσει τα κέρδη της. Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. Παρά τη μείωση των τιμών, οι όγκοι φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή από το γιγαντιαίο κοίτασμα Troll και την επανεκκίνηση του έργου Dvalin.

Η Petoro διαχειρίζεται το μερίδιο του κράτους σε βασικά νορβηγικά κοιτάσματα, όπως ο πετρελαϊκός αποθεματικός χώρος Johan Sverdrup και το κοίτασμα φυσικού αερίου Troll, το οποίο διαθέτει περίπου το 60% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας. Συνολικά, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας σημείωσε μια υγιή αύξηση, φτάνοντας τα 1,12 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας μια ημερήσια αύξηση 31.000 βαρελιών σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.