Ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι (NPP) στη Βουλγαρία πρόκειται να ξεκινήσει μια σημαντική μετάβαση, καθώς ξεκινά τη διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικών πυρηνικών καυσίμων με αμερικανικά καύσιμα από την Westinghouse. Η μετάβαση, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024, θα περιλαμβάνει τη φόρτωση 43 φυσιγγίων καυσίμου Westinghouse στον πυρή του πέμπτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, σύμφωνα με το Novinite.

Ο Τσάνκο Μπατσίσκι, πρόεδρος της Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, αποκάλυψε ότι η διαδικασία αντικατάστασης των φυσιγγίων θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό ορόσημο στο τοπίο της πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας. Η στροφή από τα ρωσικά στα αμερικανικά καύσιμα υπογραμμίζει τη στρατηγική διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των συνεργασιών, συμβάλλοντας στους στόχους της χώρας για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ο Βαλεντίν Νικόλοφ, εκτελεστικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, τόνισε ότι οι προετοιμασίες για τη μετάβαση ξεκίνησαν το 2019 με την υπογραφή σύμβασης με την Westinghouse. Έκτοτε, διατηρείται αυστηρή εποπτεία στη διαδικασία παραγωγής για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των συγκροτημάτων πυρηνικού καυσίμου.

Η απόφαση μετάβασης στα καύσιμα Westinghouse αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Βουλγαρίας να εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές της υποδομές και να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας και αποδοτικότητας. Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία καυσίμων από αξιόπιστους παγκόσμιους προμηθευτές όπως η Westinghouse, ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι στοχεύει στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων και στη διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας και αξιοπιστίας.