Η αιφνίδια απόφαση του Έλον Μασκ να απολύσει το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla έχει προκαλέσει σοκ στον κλάδο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Tesla άνοιξε πρόσφατα το δίκτυο Supercharger για τα ανταγωνιστικά EV και έλαβε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την επέκτασή του. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν συνεργαστεί με την Tesla για να προσφέρουν πρόσβαση στη φόρτιση στους πελάτες τους δεν είναι πλέον σίγουροι για το πώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει τα σχέδιά τους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι απολύσεις δημιουργούν μια αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον του δικτύου Supercharger. Ενώ η Tesla έχει ανοίξει το δίκτυο στους αντιπάλους της, η απόλυση της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρησή του εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Tesla να διατηρήσει τη συμβατότητα ή να δώσει προτεραιότητα στα δικά της οχήματα στους σταθμούς φόρτισης.

Οι αναλυτές προσφέρουν διάφορους λόγους για τις απολύσεις. Η πρόσφατη πτώση των κερδών της Tesla θα μπορούσε να οδηγήσει στην εστίαση σε μέτρα περικοπής κόστους, με το δίκτυο φόρτισης να θεωρείται ως ένας πιθανός τομέας για εξορθολογισμό. Εναλλακτικά, ο Μασκ μπορεί να μετατοπίζει την εστίασή του προς την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τα αυτόνομα οχήματα, θεωρώντας την υποδομή φόρτισης λιγότερο σημαντική από στρατηγική άποψη. Είναι επίσης πιθανό ο Μασκ να στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο λιτής ομάδας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δικτύου Supercharger.

Το δίκτυο Supercharger της Tesla αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας και της αξιοπιστίας του. Ωστόσο, με την υιοθέτηση από τη βιομηχανία του προτύπου φόρτισης της Tesla, το δίκτυο μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο κρίσιμο στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον Μασκ να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει εξ ολοκλήρου το δίκτυο.

Η απόφαση της Tesla έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της για τη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Οι ανταγωνιστές ενδέχεται να δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν χωρίς να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η αξιοπιστία και η κλίμακα του δικτύου. Συνολικά, οι απολύσεις δημιουργούν αβεβαιότητα τόσο για την Tesla όσο και για την ευρύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.