Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών Solarwatt πρόκειται να σταματήσει την παραγωγή φωτοβολταϊκών μονάδων στο εργοστάσιό της στη Δρέσδη, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο δεύτερο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής εδώ στη Γερμανία είναι εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά και δεν μπορούμε να το δικαιολογήσουμε», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Solarwatt, Ντέτλεφ Νόιχαους. Το εργοστάσιο με ετήσια παραγωγική ικανότητα 300 μεγαβάτ (MW) θα κλείσει «προς το παρόν» στα τέλη Αυγούστου, ενώ 190 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο. «Ως βιομηχανική τοποθεσία, αφήνουμε μια τεχνολογία του μέλλοντος που είναι τόσο σημαντική από στρατηγική άποψη να πάει χαμένη για δεύτερη φορά», δήλωσε ο Νόιχαους.

Η Solarwatt είναι ο δεύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών που εγκαταλείπει τη γερμανική αγορά από την αρχή του έτους. Τον Φεβρουάριο, ο ελβετικός κατασκευαστής φωτοβολταϊκών Meyer Burger ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την παραγωγή πάνελ στη Γερμανία και θα μετακομίσει στις ΗΠΑ λόγω των συνθηκών της αγοράς. Η Solarwatt είχε εγκαινιάσει μια νέα γραμμή παραγωγής στη Δρέσδη το 2020, λέγοντας ότι πίστευε ότι η παραγωγή φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική με την Ασία, ειδικά για τα premium μοντέλα.

Παρόλο που η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι η αγορά έχει «πλημμυρίσει» από φθηνότερα φωτοβολταϊκά από την Κίνα. Περίπου το 90% των φωτοβολταϊκών που πωλούνται στην Ευρώπη παράγονται στην Κίνα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας συμφώνησε πρόσφατα σε ένα λεγόμενο ηλιακό πακέτο με στόχο την ενίσχυση της ηλιακής ικανότητας στη χώρα. Ωστόσο, ένα «μπόνους ανθεκτικότητας», μια ρήτρα για τη στήριξη των γερμανικών και ευρωπαϊκών κατασκευαστών που συζητιόταν εδώ και καιρό, δεν μπήκε στη συμφωνία. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ποσοστώσεις για την εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκής τεχνολογίας με τον νόμο για την καθαρή μηδενική βιομηχανία. Ο πρωθυπουργός της Κίνας απέρριψε πρόσφατα τις επικρίσεις για άδικες κρατικές επιδοτήσεις για την παραγωγή φωτοβολταϊκών.