Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, ένας σημαντικός επενδυτής της PepsiCo, πιέζει την εταιρεία να διενεργήσει αξιολόγηση κινδύνου βιοποικιλότητας. Αυτό σημαίνει ότι η PepsiCo θα πρέπει να αξιολογήσει πόσο ευάλωτες είναι οι δραστηριότητές της στις ζημιές που προκαλούνται από την απώλεια φυτικών και ζωικών ειδών.

Σύμφωνα με το Reuters, το ταμείο υποστηρίζει ότι μια τέτοια αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της PepsiCo. Πιστεύουν ότι η εξάρτηση της εταιρείας από τους φυσικούς πόρους δημιουργεί κίνδυνο και ένας σωστός απολογισμός θα βοηθούσε την PepsiCo να μετριάσει πιθανά προβλήματα.

Το διοικητικό συμβούλιο της PepsiCo διαφωνεί, δηλώνοντας ότι ήδη έχουν εφαρμοστεί πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Επικαλούνται τον στόχο τους να επεκτείνουν τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και της βιοποικιλότητας.

Η Green Century Capital Management, ένας άλλος μέτοχος της PepsiCo, υποστηρίζει την πρόταση για την αξιολόγηση της βιοποικιλότητας υποστηρίζουν ότι ενώ οι τρέχουσες προσπάθειες της PepsiCo είναι θετικές, απαιτείται πλήρης αξιολόγηση για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτή η πίεση για αξιολόγηση της βιοποικιλότητας αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση των επενδυτών να εστιάζουν στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.

Εκτός από το ζήτημα της βιοποικιλότητας, το ταμείο της Νορβηγίας σχεδιάζει επίσης να ψηφίσει κατά των πακέτων αποζημίωσης των εκτελεστικών διευθυντών της PepsiCo και της επανεκλογής του CEO Ραμόν Λαγουάρτα. Πιστεύουν ότι οι αποδοχές των διευθυνόντων είναι υπερβολικές και οι ρόλοι του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να διαχωριστούν.