Η Ομάδα των Επτά (G7), εξετάζουν ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: να θέσουν έναν κοινό στόχο να καταργηθούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, έως το 2035. Σύμφωνα με πηγή κοντά στις συνομιλίες στην Ιταλία, αυτό θα αποτελούσε σημαντική κίνηση προς τους στόχους που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι, η οποία εστίασε στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, με τον άνθρακα να είναι το πιο ρυπογόνο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματών των μελών της G7 (Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεχίστηκαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ. Μια χώρα παραμένει αντίθετη στον στόχο του 2035.

Η συνάντηση των υπουργών ενέργειας της G7, που φιλοξενείται από την Ιταλία (η οποία έχει την προεδρία της G7 φέτος), πραγματοποιείται στο ιστορικό παλάτι Venaria κοντά στο Τορίνο. Την Κυριακή το βράδυ ξέσπασαν διαμαρτυρίες, με διαδηλωτές να επικρίνουν τους ηγέτες της G7 για την αδράνεια τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Συνθήματα όπως «Αυτοί οι 7, Εμείς το 99%» αντήχησαν στους δρόμους.

Εκτός από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η Ιταλία αποσκοπεί στην προώθηση των εξελίξεων στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και στην αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς η G7 βασίζεται περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην παραγωγή τους. Μια πηγή αναφέρει ότι η G7 ενδέχεται να αναγνωρίσει την ανάγκη για εξαπλάσιο αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022) για την αποτελεσματική αποθήκευση αυτής της ανανεώσιμης ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα βρίσκονται επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ιταλία θέλει να συμπεριληφθούν και τα δύο στο τελικό ανακοινωθέν ως πιθανές επιλογές για τα έθνη της G7 προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές. Αυτή η στάση έρχεται παρά το δημοψήφιο της Ιταλίας το 2011 που απέρριψε την πυρηνική ενέργεια, και την τρέχουσα δεξιά κυβέρνηση που υποστηρίζει τον ρόλο της στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ο Ιταλός Υπουργός Ενέργειας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, εξέφρασε την ελπίδα του να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα βιοκαύσιμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές των οχημάτων. Το ιταλικό υπουργείο ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.