Οι επισκευές του υπεράκτιου αγωγού Balticconnector ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τα σχέδια και η ακεραιότητα και η αντοχή του αγωγού ελέγχθηκαν με δοκιμή πίεσης νερού. Παράλληλα με τη θαλάσσια λειτουργία, ξεκίνησαν και οι φάσεις των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη θέση σε λειτουργία του αγωγού, η υλοποίηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί από χερσαίες περιοχές στην Εσθονία και τη Φινλανδία. Αφού ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες της θέσης σε λειτουργία, μπορεί να αρχίσει η πραγματική θέση σε λειτουργία, αναφέρει το ceenergy.news.

Η θέση σε λειτουργία θα γίνει σε φάσεις: ο αγωγός ξεπλένεται πρώτα με καθαρισμένο νερό. Στη συνέχεια, ο αγωγός αδειάζει από το νερό και η γεωμετρία του αγωγού επιθεωρείται εσωτερικά. Μετά την επιθεώρηση, ο σωλήνας στεγνώνεται και τέλος γεμίζει με αέριο. Η θέση σε λειτουργία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου, οπότε και η σύνδεση του θαλάσσιου αγωγού Balticconnector θα μπορεί να αποδοθεί στη χρήση της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Εσθονίας και της Φινλανδίας Elering και Gasgrid Finland έκλεισαν τον Balticconnector τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου 2023, καθώς η πίεση στον αγωγό φυσικού αερίου άρχισε να πέφτει ραγδαία, γεγονός που υποδήλωνε διαρροή από τον αγωγό. Μετά από λίγες ημέρες, αποδείχθηκε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είχε σπάσει λόγω εξωτερικής βλάβης στην οικονομική ζώνη της Φινλανδίας.