Η Αίγυπτος υπέγραψε την Τετάρτη επτά Μνημόνια Συνεργασίας με διεθνείς κατασκευαστές για την υλοποίηση έργων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι συμφωνίες αναμένεται να αποφέρουν επενδύσεις ύψους άνω των 40 δισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι διεθνείς κατασκευαστές είναι οι Bash Global, Smart Energy, Gamma Construction και Meridiam, SK E&C Plant-C&C North Africa, El Tokkel Geela, AMM Power, και United Energy Group.

Σύμφωνα με την dailynewsegypt, οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έργων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, πράσινης αμμωνίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα έργα αναμένεται να εγκατασταθούν στην οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ.

Η Υπουργός Προγραμματισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης Χάλα Χέλμυ Ελ-Σαΐντ δήλωσε ότι οι συμφωνίες αντιπροσωπεύουν ένα νέο βήμα για το TSFE στη σειρά επενδυτικών συνεργασιών του με μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες για τη δημιουργία έργων πράσινου υδρογόνου στην οικονομική ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ. Πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αναμένεται να αποφέρουν επενδύσεις ύψους 12 δισ. δολαρίων για την πιλοτική φάση και 29 δισ. δολαρίων για την πρώτη φάση, δηλαδή συνολικά 40 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών.

Ο Άιμαν Σολιμάν, διευθύνων σύμβουλος του TSFE, δήλωσε ότι το ταμείο έχει λάβει συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτές για έργα πράσινου υδρογόνου. Πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιρειών να ενταχθούν στο αιγυπτιακό πρόγραμμα πράσινου υδρογόνου, το οποίο αντικατοπτρίζει την πρόοδο του κράτους στο σωστό δρόμο με την καθιέρωση ενός καλά καθορισμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος που υποστηρίζεται από όλες τις κρατικές υπηρεσίες.

Το βορειοαφρικανικό έθνος προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κόμβος πράσινου υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.