Οι επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Macquarie, καθώς και ορισμένα hedge funds τρέχουν για να καρπωθούν τα οφέλη ενός νέου δυναμικού τομέα ουρανίου, καθώς οι τιμές του πυρηνικού καυσίμου εκτοξεύονται. Ενώ πολλές άλλες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να αποφεύγουν το ουράνιο, η Goldman και η Macquarie ενισχύουν τη διαπραγμάτευση φυσικού ουρανίου και στην περίπτωση της Goldman τη διαπραγμάτευση και των δικαιωμάτων προαίρεσής του, δήλωσαν πέντε πηγές του κλάδου και των hedge funds με γνώση των συμφωνιών.

Η αυξημένη δραστηριότητα έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν νέες προμήθειες εν μέσω ελλείψεων που έχουν ανεβάσει τις τιμές σε υψηλά 16 ετών.

Μερικά hedge funds αυξάνουν επίσης τη συμμετοχή τους τόσο σε μετοχές όσο και σε φυσικό ουράνιο, ένα σημάδι ότι το μέταλλο αρχίζει να διευρύνει την ελκυστικότητά του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά από μια δεκαετία σε ύφεση μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

«Με τα πρωτοσέλιδα και τη θετική δυναμική στην πυρηνική ενέργεια γενικότερα, τα αντισταθμιστικά κεφάλαια και άλλοι επενδυτές εμπορευμάτων επιστρέφουν στον τομέα (ουρανίου). Πολλά από αυτά γίνονται μέσω φυσικών κεφαλαίων, ο ευκολότερος τρόπος για να εκτεθεί κανείς στις τιμές του ουρανίου», δήλωσε ο Bram Vanderelst στην εταιρεία συναλλαγών Curzon Uranium.

Το μέταλλο έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών μετά τον διπλασιασμό των τιμών κατά το τελευταίο έτος στα 102 δολάρια ανά λίβρα, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί Kazatomprom και Cameco μείωσαν τις οδηγίες παραγωγής, επειδή τα επαναλειτουργούντα ορυχεία που είχαν τεθεί σε ακινησία δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν την ανανεωμένη ζήτηση.

Έρχεται επίσης με την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για να βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που τονίστηκε στη δήλωση της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικών χωρών του Δεκεμβρίου 2023, η οποία προέβλεπε τον τριπλασιασμό της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας από το 2020 έως το 2050.

Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να γράφει δικαιώματα προαίρεσης επί φυσικού ουρανίου για αντισταθμιστικά κεφάλαια, για πρώτη φορά που δημιουργεί παράγωγο για το μέταλλο.

«Η Goldman αυξάνει την προβολή της, αυξάνει σταθερά το βιβλίο της», δήλωσε πηγή που ασχολήθηκε με την τράπεζα, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες για τις συναλλαγές επειδή είναι εμπιστευτικές.

Η Goldman ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με χρηματοοικονομικούς πελάτες, όπως τα αντισταθμιστικά κεφάλαια, ενώ η Macquarie εστιάζει κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής συναλλαγών και μάρκετινγκ από μεταλλωρύχους, δήλωσε άλλη πηγή που ασχολήθηκε και με τις δύο τράπεζες, αρνούμενη επίσης να δώσει λεπτομέρειες επειδή τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

Και οι πέντε πηγές με τις οποίες μίλησε το Reuters αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν ήθελαν να συζητήσουν δημόσια ιδιωτικές λεπτομέρειες συναλλαγών. Και οι δύο τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αποθέματα ουρανίου της NUFCOR

Η Goldman εμπλέκεται στην αγορά ουρανίου από το 2009, όταν αγόρασε τη Nufcor, μια εταιρεία εμπορίας πυρηνικών καυσίμων με έδρα το Λονδίνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, στον απόηχο της καταστροφής του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, όταν οι τιμές του ουρανίου έπεσαν κατακόρυφα, η Goldman στόχευσε να ξεφορτωθεί τη Nufcor, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή και δήλωσε ότι σχεδίαζε να κλείσει την επιχείρηση. Η επιχείρηση δεν έκλεισε ποτέ και η Nufcor κατείχε αποθέματα ουρανίου αξίας 356 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ρυθμιστικά αρχεία.

Αυτό είναι αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει 17 μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες για ένα χρόνο, με βάση υπολογισμούς του Reuters και στοιχεία από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Οι αγορές φυσικού ουρανίου από επενδυτές από δημόσια διαπραγματεύσιμα κεφάλαια και αντισταθμιστικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 εκατομμύρια λίβρες συμπυκνωμένου οξειδίου ουρανίου (U3O8), ή περίπου το 26% του συνόλου που διακινήθηκε στην αγορά spot το 2023, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία UxC.

Αυτό ήταν μειωμένο από τα 22 εκατομμύρια λίβρες αγορών από επενδυτές το 2022, καθώς οι υψηλότερες τιμές το 2023 σήμαιναν ότι κάθε δολάριο αγόραζε λιγότερες λίβρες ουρανίου.
«Είδαμε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες που αγοράστηκαν από επενδυτές το 2021-2023», δήλωσε ο Jonathan Hinze, πρόεδρος της UxC.

Το U3O8 ή yellowcake είναι μια λεπτή σκόνη συσκευασμένη σε χαλύβδινα βαρέλια που παράγεται όταν το μετάλλευμα ουρανίου υφίσταται χημική επεξεργασία.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού ουρανίου που κατέχουν οι επενδυτές προέρχεται από τα κεφάλαια που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο, μερικά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου επενδύουν σε μετοχές ορυχείων ουρανίου και άλλων εταιρειών που σχετίζονται με τα πυρηνικά εδώ και αρκετά χρόνια και τώρα επενδύουν επίσης σε φυσικό ουράνιο.

Το Sachem Cove Partners, μια επενδυτική στρατηγική με επίκεντρο το ουράνιο με περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, άρχισε να επενδύει στον τομέα το 2018 με μετοχές και πληρεξούσια για το φυσικό ουράνιο, όπως το Sprott Physical Uranium Trust

Άρχισε να αγοράζει φυσικό ουράνιο πέρυσι. «Μας δίνει μια ματιά και στις δύο αγορές, τη φυσική αγορά την ίδια και τις αγορές μετοχών», δήλωσε ο Mike Alkin, επικεφαλής επενδύσεων.