Tη «Διακήρυξη της Αμβέρσας» υπέγραψαν σήμερα 57 βιομηχανικές εταιρείες, 15 βιομηχανικές ενώσεις και ένας οργανισμός οι οποίοι ζητούν να τεθεί η βιομηχανική πολιτική στο επίκεντρο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής ατζέντας για την περίοδο 2024-2029. Όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σαφήνεια, προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τη βιομηχανική της πολιτική. Στους επιχειρηματίες που υπογράφουν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα που διοικούν διεθνείς ομίλους καθώς και δύο Έλληνες (η κα Λ. Γούτα και ο κ. Μ. Βασιλειάδης) ως εκπρόσωποι πανευρωπαϊκών ενώσεων.

Μεταξύ των δέκα προτάσεων που καταθέτουν περιλαμβάνεται η μείωση του ενεργειακού κόστους, η σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Καθαρών Τεχνολογιών, η πραγματική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς, η άρση στα εμπόδια αδειοδότησης βιομηχανικών επενδύσεων και η τοποθέτηση αντιπροέδρου της Κομισιόν με ευθύνη την υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη βιομηχανία.

Οι 10 αλλαγές που ζητούν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι

  1. Να τεθεί η βιομηχανική συμφωνία στο επίκεντρο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής ατζέντας για το 2024-2029

Ζητάμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας σε στρατηγική προτεραιότητα και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ισχυρότερη επιχειρηματική υπόθεση στην Ευρώπη. Το σχέδιο δράσης πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις για την εξάλειψη της ρυθμιστικής ασυνέπειας, των αντικρουόμενων στόχων, της περιττής πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και της υπερβολικής υποβολής εκθέσεων. Ζητάμε να εκπονηθεί μια συνολική πρόταση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε όλους τους σχετικούς υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ ως το πρώτο νομοθετικό κείμενο που θα υποβληθεί στον επόμενο θεσμικό κύκλο της ΕΕ.

  1. Συμπεριλάβετε ένα ισχυρό κεφάλαιο δημόσιας χρηματοδότησης με ένα Ταμείο Ανάπτυξης Καθαρών Τεχνολογιών

Για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε στενό συντονισμό με ένα απλουστευμένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Αυτό θα πρέπει να επιτρέπει τη δημόσια απορρόφηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες μέσω της στήριξης τόσο του CAPEX όσο και του OPEX, με εγγυήσεις για τη διασφάλιση της διατήρησης και της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, και να προτείνει ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο φορολογικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

  1. Να καταστεί η Ευρώπη ένας παγκοσμίως ανταγωνιστικός πάροχος ενέργειας

Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι απλά πολύ υψηλό για να είναι ανταγωνιστική και δεν οφείλεται μόνο στις τιμές των βασικών προϊόντων αλλά και στις ρυθμιστικές επιβαρύνσεις. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε νέα έργα για άφθονη και οικονομικά προσιτή ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια. Χρειαζόμαστε μια πραγματική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ με συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέπουν τη διασυνοριακή ηλεκτρική ενέργεια, την επέκταση του δικτύου για το υδρογόνο και άλλα μόρια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και συνεργασίες με χώρες πλούσιες σε πόρους.

  1. Επικεντρωθείτε στις υποδομές που χρειάζεται η Ευρώπη

Στοχεύστε τη διευκόλυνση για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα και τα διαρθρωτικά και περιφερειακά ταμεία για την ενσωμάτωση και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κλάσης υποδομών της ΕΕ για την ενέργεια, την ψηφιακή τεχνολογία, το CCUS και την ανακύκλωση το συντομότερο δυνατό, καθιστώντας αυτά τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αποσυμφόρηση των διασυνοριακών μεταφορών και ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων. Να αρθούν τα εμπόδια αδειοδότησης για τα έργα βιομηχανικού μετασχηματισμού. Αυτός ο μετασχηματισμός θα απαιτήσει επίσης σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων που σήμερα είναι σε έλλειψη. Θα χρειαστούν στοχευµένα προγράµµατα για την ταχεία διάθεσή τους.

  1. Αύξηση της ασφάλειας των πρώτων υλών της ΕΕ

Μέσω της κλιμάκωσης της εγχώριας ικανότητας εξόρυξης, βιώσιμης επεξεργασίας και ανακύκλωσης κρίσιμων πρώτων υλών, σε συνδυασμό με νέες παγκόσμιες συμπράξεις. Κλιμάκωση των ανανεώσιμων και κυκλικών πρώτων υλών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και της ταχείας αδειοδότησης προηγμένων τεχνολογιών χημικής ανακύκλωσης. Ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τον κυκλικό άνθρακα που θα παρέχει κίνητρα για τη δέσμευση και χρήση του άνθρακα (CCU), τις πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης, τα βασικά μέταλλα, τα ορυκτά και τα προηγμένα υλικά που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ή άλλα είδη συμφωνιών θα πρέπει να εξασφαλίζουν ζωτικής σημασίας προμήθειες για τη βιομηχανία, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε νέες αγορές και να αυξάνουν τις εξαγωγές. Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει όλα τα μέσα πολιτικής κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού για να εξασφαλίσει πραγματικά ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις βιομηχανίες της ΕΕ τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τη διαρροή άνθρακα.

  1. Ενίσχυση της ζήτησης για μηδενικά, χαμηλού άνθρακα και κυκλικά προϊόντα

Ενίσχυση των καταναλωτών (επιχειρήσεων και ιδιωτών) ώστε να επιλέγουν καθαρά μηδενικά και κυκλικά προϊόντα, με βάση το διαφανές αποτύπωμα του προϊόντος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα. Να δείξουμε το δρόμο μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των πρωτοβουλιών ιδιωτών αγοραστών που εγκρίνονται από την ΕΕ. Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τη βιομηχανία καθαρού μηδενός και του νόμου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Αύξηση των δυνατοτήτων πωλήσεων μέσω της βελτιωμένης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

  1. Αξιοποίηση, επιβολή, αναζωογόνηση και βελτίωση της ενιαίας αγοράς

Για τη μετάβαση σε ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κατακερματισμού που προκαλείται από την εθνική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα απόβλητα και τα ανακυκλωμένα υλικά, καθώς και μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Βελτίωση της επιβολής των υφιστάμενων μέτρων με επίκεντρο τις εισαγωγές.

  1. Να γίνει το πλαίσιο καινοτομίας πιο έξυπνο

Συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της επιστήμης υψηλής ποιότητας, της τεχνολογικής καινοτομίας και των συνεργατικών πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στο άνοιγμα και τα ρεαλιστικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα υιοθετούν καινοτόμες προσεγγίσεις όπως οι κανονιστικές «άμμο-θυρίδες». Προώθηση της ψηφιοποίησης ως προϋπόθεση για πρωτοποριακή έρευνα και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για να αποκτήσει η Ευρώπη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έμφαση στη μεταφορά από την επίδειξη στην καινοτομία και στις πρώτες στο είδος τους εμπορικές τεχνολογίες.

  1. Ένα νέο πνεύμα νομοθέτησης. Αφήστε την επιχειρηματικότητα να ευδοκιμήσει για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η νομοθεσία θα πρέπει να δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες. Αποφύγετε οι στόχοι της πολιτικής Green Deal να ακολουθούνται από κανονιστικές και λεπτομερείς εκτελεστικές διατάξεις. Αποτρέψτε την υπερβολική υποβολή εκθέσεων, διασφαλίστε τη συνοχή, μείνετε συντονισμένοι με τη βιομηχανική πραγματικότητα και ενσωματώστε τις νομοθετικές προτάσεις μέσω μιας ισχυρότερης Γενικής Γραμματείας και ενός Συμβουλίου Ρυθμιστικού Ελέγχου που θα εφαρμόζει συστηματικά έναν Έλεγχο Ανταγωνιστικότητας και ένα Ευρωπαϊκό Stress Test Καινοτομίας, βάσει των οποίων θα πρέπει να αξιολογείται κάθε νέα νομοθεσία και πολιτική πρωτοβουλία. Χρήση αξιόπιστων δεδομένων και επιστημονικών στοιχείων για την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής. Αξιολόγηση του σωρευτικού αντίκτυπου της νομοθεσίας.

  1. Διασφάλιση της δομής που επιτρέπει την επίτευξη αποτελεσμάτων

Τοποθέτηση ενός πρώτου αντιπροέδρου υπεύθυνου για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής συμφωνίας και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης της νομοθεσίας και της ευθυγράμμισης με την ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβλέποντας τις βασικές γενικές διευθύνσεις (ΓΔ) για τη βιομηχανική συμφωνία σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Οι 57 εταιρείες που υπογράφουν τη Διακήρυξη της Αμβέρσας

  1. ABASCAL JUAN, Repsol
  2. ALFANI ADRIANO, Versalis (Eni)
  3. AMORY EMMANUEL, GlaxoSmithKline Biologicals
  4. ANDERSON BILL, Bayer AG
  5. BAAN ROELAND, Topsoe
  6. BONTE YVES, DOMO Chemicals Holding nv
  7. BRUDERMÜLLER MARTIN, BASF
  8. BRUYCKER PAUL DE, Indaver
  9. CARR NEIL, Dow Europe GmbH
  10. CINGR PETR, AGROFERT
  11. DE GOŸS GUILLAUME, Aluminium Dunkerque
  12. DE MELLO JOÃO, Bondalti
  13. DE SOUSA MARCELO FRANCO, Matceramica
  14. DIJKMAN ERWIN, Eastman
  15. DUCOM PHILIPPE, ExxonMobil Petroleum & Chemical BV
  16. EIKELENBOOM MARCO, Sappi Europe
  17. GAUCHET FREDERIC, Minafin Group
  18. HÄMÄLÄ ILKKA, Metsä Group
  19. HOFKENS INGE, Aurubis AG
  20. HOLSETHER SVEIN TORE, Yara International ASA
  21. HUDSON PAUL, Sanofi
  22. JACKOW FRANÇOIS, Air Liquide
  23. JANSSEN GUIDO, Nyrstar
  24. JENSEN IB, Perstorp Group
  25. JUERY PASCAL, Agfa-Gevaert
  26. KADRI ILHAM, Syensqo
  27. KEHREN PHILIPPE, SOLVAY
  28. KEIJZER CONRAD, Clariant
  29. KENIS ILSE, Carmeuse
  30. LANDFORS JOHAN, Nouryon
  31. LE GALLO PIERRICK, DuPont
  32. LEHMUS MATTI, Neste
  33. LUZEAU PIERRE, SEQENS
  34. MACHARIS PIERRE, VPK Group
  35. MEUNIER JEAN-MARC, AGC Glass Europe
  36. MICHIELS WIM, Proviron
  37. MORRISH JON, Heidelberg Materials AG
  38. MOSTRÖM JAN, LKAB
  39. NEWMAN MARK, The Chemours Company
  40. POUYANNÉ PATRICK, TotalEnergies
  41. RATCLIFFE SIR JIM, INEOS
  42. RICHRATH MARCO, Shell plc.
  43. SALMINEN ANTTI, Kemira
  44. SCHEUCH HEIMO, Wienerberger AG
  45. SCHWAGER HARALD, Evonik Industries AG
  46. SIOEN MICHÈLE, Sioen Industries NV
  47. SOLANA JOSE MARÍA, Cepsa Química, S.A.
  48. STAFFAS MIKAEL, Boliden AB
  49. STEILEMANN MARKUS, Covestro AG
  50. SZABÓ GABRIEL, MOL Plc
  51. VAN AMERONGEN MARCEL, Celanese
  52. VAN POELVOORDE GEERT, ArcelorMittal Europe SA
  53. VANACKER PETER, LyondellBasell
  54. VLAD DANIELA, OMV AG and Borealis AG
  55. VUZA STEFAN, Chimcomplex SA Borzesti
  56. WILLIAMS MARK L., SABIC
  57. ZACHERT MATTHIAS, LANXESS AG

Οι 15 βιομηχανικές ενώσεις

  1. Industry Associations, BATIER RENAUD
  2. Cerame-Unie, CAZES BERTRAND
  3. Glass Alliance Europe, COPPENHOLLE KOEN
  4. CORNILLE PHILIPPE, EIGA
  5. The European Steel Association, EUROFER,  EGGERT AXEL
  6. ΓΟΥΤΑ ΛΙΑΝΑ, FuelsEurope
  7. HOXHA ANTOINE, Fertilizers Europe
  8. KUBY ROLF, Euromines
  9. MENSINK MARCO, Cefic
  10. NICOLLE RODOLPHE, EuLA -The European Lime Association
  11. RINGMAN JORI, Cepi
  12. THIRAN GUY, Eurometaux
  13. VANTYGHEM DIRK, Euratex
  14. VERSCHUEREN YVES, essenscia
  15. Industry Associations, BATIER RENAUD

Και 1 οργανισμός

  • industrialll European Trade Union, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ.