Στρατηγικό επενδυτή για την απόκτηση του μοναδικού διυλιστηρίου της Βουλγαρίας, της Neftohim, που σήμερα ελέγχεται από τη ρωσική Lukoil αναζητεί η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Τα σενάρια για την τύχη της Neftohim έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες μετά και τη συνάντηση που είχε την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ με τον Έιμος Χοκστάιν, σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν για θέματα ενέργειας και επενδύσεων. Σύμφωνα με το βουλγαρικό Τύπο ο Βασίλεφ ζήτησε από την αμερικανική πλευρά «να βάλει πλάτη» για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή καθώς η Neftohim είναι ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας φοβάται τις εκπλήξεις από πλευράς της Lukoil που έχει ήδη περιορίσει την παραγωγή καυσίμων στο διυλιστήριο της Neftohim, όπως μια δραστική περικοπή στην παραγωγή βενζίνης και άλλων αναγκαίων προϊόντων για την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται πως προσπαθεί να βρει αγοραστή για το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας που είναι και το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κυβέρνηση λειτουργεί υπό τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά στην περίπτωση που το μοναδικό διυλιστήριο δηλώσει αδυναμία εξεύρεσης αργού πετρελαίου μετά την οριστική παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Κάποιοι παρατηρητές υποστηρίζουν πως το δημόσιο πρέπει να παρέμβει στην περίπτωση που η δυναμικότητα της Neftohim υποχωρήσει κάτω από ένα ποσοστό (π.χ. 50%) σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή.

Οι Ρώσοι φαίνεται πως, μετά τη συνεχή πίεση από τη βουλγαρική κυβέρνηση (που κατέχει τη λεγόμενη «Χρυσή Μετοχή» στη Neftohim), θα συζητούσαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το διυλιστήριο καθώς και από το εκτενές δίκτυο πρατηρίων που ελέγχουν στη γείτονα. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί από τη Lukoil η οποία έχει πάντως ανακοινώσει πως «εξετάζει την τύχη των περιουσιακών της στοιχείων στη Βουλγαρία». Υπενθυμίζεται πως και η διοίκηση της Helleniq Energy παρακολουθεί τις εξελίξεις, λόγω και της παρουσίας στη γειτονική αγορά με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη να υποστηρίζει προ μηνών πως πιθανώς να δημιουργηθούν ευκαιρίες π.χ. για την απόκτηση δικτύου πρατηρίων.

Ο βουλγαρικός Τύπος έχει εν τω μεταξύ πλημμυρίσει από πληροφορίες για πιθανούς αγοραστές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Socar από το Αζερμπαϊτζάν (που λειτουργεί το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τουρκίας), τουρκικοί όμιλοι, ακόμα και τοπικοί ή διεθνείς επιχειρηματίες (ένας από το χώρο της εστίασης και των φυσικών χυμών!) που λέγεται πως διαθέτουν πολιτικές προσβάσεις. Μεταξύ των άλλων υποψηφίων φέρονται μια επενδυτική εταιρεία χωρίς εμπειρία στη διαχείριση διυλιστηρίων, μια κοινοπραξία με παρουσία σε βρετανικό διυλιστήριο, τοπικός επιχειρηματίας με παρουσία στο εμπόριο πετρελαιοειδών, κ.α.