Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Pljevlja θα κλείσει για αρκετούς μήνες το 2025 λόγω οικολογικής ανακατασκευής, γεγονός που θα αναγκάσει το Μαυροβούνιο να εισάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων, Saša Mujović.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), ο φορέας εκμετάλλευσης του TPP Pljevlja, έχει ξεκινήσει την οικολογική ανακατασκευή για τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και την παράταση της διάρκειας ζωής της. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο σταθμός των 225 MW αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η διακοπή λειτουργίας του θα απαιτήσει σημαντικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η EPCG ξεκίνησε επίσημα το έργο ανακατασκευής τον Απρίλιο του 2022, όταν ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει περίπου δυόμισι χρόνια. Τώρα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη βόρεια πόλη Bijelo Polje, ο υπουργός Saša Mujović δήλωσε ότι η EPCG δεν έχει ακόμη προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια για το 2025, όταν θα ανακατασκευαστεί ο TPP Pljevlja, ανέφερε η Vijesti.

Ο TE Pljevlja θα μείνει εκτός λειτουργίας για εννέα μήνες

Ο Mujović τόνισε ότι η πρόταση για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους του Bijelo Polje δεν είναι βιώσιμη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρόμοιες επιδοτήσεις θα ακυρωθούν το επόμενο έτος και για την Pljevlja, η οποία θεωρείται μακράν η πιο μολυσμένη πόλη της χώρας λόγω του TPP Pljevlja και της εξόρυξης άνθρακα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδοτήσεις για το Bijelo Polje για το 2024 και το 2025 είναι ακόμη πιο μη βιώσιμες με την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του TPP Pljevlja, όταν το Μαυροβούνιο θα αναγκαστεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Περίπου 160 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τις εισαγωγές, αντί να προκύψουν έσοδα ανάλογου ύψους, γεγονός που αποτελεί βαρύ φορτίο για μια φτωχή χώρα όπως το Μαυροβούνιο, επισήμανε ο Mujović.

Η EPCG είχε κέρδη 80 εκατ. ευρώ το 2023

Ο ίδιος δηλώνει ότι το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια για το 2025 τον κάνει ανήσυχο, προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει για το θέμα πολύ σύντομα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η EPCG σημείωσε κέρδη 80 εκατ. ευρώ. Το Μαυροβούνιο παράγει συνήθως αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την εγχώρια κατανάλωσή του και συχνά εξάγει πλεονάσματα. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό εξαρτώνται από τη στάθμη των υδάτων, δεδομένου ότι πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα εξάγει αρκετό ποσοστό της παραγωγής της.

Η EPCG είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το 2024 για να προετοιμαστεί για τη διακοπή της λειτουργίας του TPP Pljevlja.