Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ ενδιαφέρεται να αυξήσει τις επενδύσεις του στον πετρελαϊκό τομέα, μεταξύ άλλων στην Talos Energy’s με έδρα τις ΗΠΑ, έργων, αφού ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αγόρασε πέρυσι μερίδιο σε ένα μεγάλο υπεράκτιο έργο που ανακαλύφθηκε από την Talos.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού ανέφερε ότι θα ήθελε να αναπτύξει την παρουσία της εταιρείας του στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέρα από την παροχή υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πετροχημικών έργων. Ο Σλιμ δήλωσε ότι η αύξηση της συμμετοχής του στη μεξικανική θυγατρική της Talos θα εξαρτηθεί από άλλους απροσδιόριστους παράγοντες. Είπε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για πιθανές επενδύσεις στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της Talos με έδρα το Χιούστον.

«Εξαρτάται από τις συνθήκες», είπε, αναφερόμενος στην πιθανή αύξηση του μεριδίου της εταιρείας συμμετοχών του Grupo Carso, στην τοπική μονάδα της Talos. «Αλλά σίγουρα. Η επένδυση στη μητρική εταιρεία… μας ενδιαφέρει. «Μας ενδιαφέρει να γίνουμε συνεργάτες με κάποιον με εμπειρία», πρόσθεσε ο Σλιμ, του οποίου η επιχειρηματική αυτοκρατορία εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την εξόρυξη και το λιανικό εμπόριο.

Η Talos ανακάλυψε το κοίτασμα πετρελαίου Zama στα χωρικά ύδατα του Μεξικού στον Κόλπο του Μεξικού το 2017, αλλά αργότερα έχασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του δυνητικά προσοδοφόρου ευρήματος από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex, η οποία κατέχει τα δικαιώματα σε μια παρακείμενη περιοχή όπου πιθανότατα εκτείνεται το Zama. Το κοίτασμα Zama, που πιστεύεται ότι περιέχει περίπου 735 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είναι ουσιαστικά το μοναδικό έργο της Talos Mexico.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Talos ολοκλήρωσε μια συναλλαγή ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων με την Grupo Carso που αφορούσε την πώληση του 49,9% της θυγατρικής της Talos Mexico.

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της Talos, Tim Duncan, τόνισε ότι το 2024 θα είναι «ένα σημαντικό έτος για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο», επικαλούμενος την πρόοδο στα μηχανολογικά σχέδια.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σλιμ επικεντρώθηκε κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, όπως η ενοικίαση γεωτρύπανων και πλατφόρμων βαθέων υδάτων.

«Ασχολούμαστε όχι μόνο με τη βοήθεια στις γεωτρήσεις (υπηρεσίες), μάλλον ασχολούμαστε με το πετρέλαιο», δήλωσε, υποδηλώνοντας τη φιλοδοξία να προχωρήσουμε ενδεχομένως στην παραγωγή και εμπορία αργού πετρελαίου.

Ο Σλιμ κατέχει το 22% της Talos

Ο Σλιμ δήλωσε ότι επί του παρόντος κατέχει περίπου το 22% της Talos. Διαχειριστής και μεγαλομέτοχος της Zama είναι η Pemex, με ποσοστό 50,4%, ενώ η Talos και η Carso κατέχουν 17,4%. Η γερμανική Wintershall Dea έχει άλλο 19,8% και η βρετανική Harbour Energy το υπόλοιπο 12,4%.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή πετρελαίου του Μεξικού ενέκρινε το αίτημα της Pemex να τροποποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης της Zama. Η Pemex είχε επιδιώξει να μειώσει τον προϋπολογισμό από περισσότερα από 1,24 δισ. δολάρια σε μόλις 70 εκατ. δολάρια και να καθυστερήσει ορισμένα σχετικά έργα υποδομής.

Η Zama αναμένεται να αντλήσει τελικά έως και 190.000 βαρέλια ημερησίως μέσου αργού και συναφούς αερίου.