Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς την Τρίτη, λόγω των φόβων ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό των πιθανών μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων και τον επακόλουθο αντίκτυπο στη ζήτηση καυσίμων περιόρισε τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 7 σεντς ή 0,1% υψηλότερα στα 82,07 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 10 σεντς ή 0,1% στα 77,02 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σχεδόν αμετάβλητες στις συναλλαγές της Δευτέρας, μετά από κέρδη 6% την περασμένη εβδομάδα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν τη Δευτέρα δύο πυραύλους εναντίον ενός φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν προς το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ομάδα έχει επιτεθεί σε διεθνή πλοία με εμπορικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τα μέσα Νοεμβρίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Μια κίνηση των ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν ή να εντείνουν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν θα είχε αντίκτυπο στις προμήθειες της αγοράς πετρελαίου.

Αλλά οι ανησυχίες για τα επιτόκια περιόρισαν τα κέρδη των τιμών. Η Fed της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι η Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών του Ιανουαρίου έδειξε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε ένα και πέντε χρόνια από τώρα παρέμειναν αμετάβλητες, με αμφότερες να παραμένουν πάνω από το ποσοστό-στόχο της Fed, το 2%.

Εάν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Τρίτη, ενώ τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης αναμένεται να προσγειωθούν την Τετάρτη.

Αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν τα στοιχεία του κλάδου για τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη. Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχει επίσης προγραμματιστεί να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου την Τρίτη. Το Ιράκ, μέλος του ΟΠΕΚ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεσμεύεται να τηρήσει τις αποφάσεις του οργανισμού και να μην παράγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd).

«Αυτό που θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες είναι το τι θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+ να κάνει με τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς του, οι οποίες λήγουν στα τέλη Μαρτίου», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους την Τρίτη.

«Ο ισολογισμός μας υποδηλώνει ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εάν ο όμιλος αποτύχει να μετακυλίσει μέρος αυτών των περικοπών».

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα αποφασίσουν τον Μάρτιο αν θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ισχύουν για το πρώτο τρίμηνο.

Τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η οποία προχώρησε σε εθελοντική μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd.