Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής στο Βερολίνο άνοιξε το δρόμο για την έγκριση του στόχου της ΕΕ για το 2040 να μειωθούν οι εκπομπές των βαρέων οχημάτων κατά 90% με αντάλλαγμα μια ρήτρα αφιερωμένη στα οχήματα που κινούνται με συνθετικά καύσιμα (e-fuels).

Από το 2035, η Ευρώπη θα απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με παραδοσιακούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Παρόμοιοι κανόνες για τα βαρέα οχήματα, που περιγράφουν μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ σε άτυπες διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο.

Η επίσημη έγκριση είναι συνήθως τυπική και αναμενόταν στις 7 Φεβρουαρίου σε συνάντηση πρεσβευτών. Ένα μπλοκάρισμα της τελευταίας στιγμής στο Βερολίνο, που προκλήθηκε από το φιλελεύθερο κατώτερο κυβερνητικό κόμμα FDP, το οποίο δεν ήταν ικανοποιημένο με τη συμφωνία του Ιανουαρίου, θα ανάγκαζε τη Γερμανία να απέχει – θέτοντας το νόμο σε κίνδυνο λόγω παρόμοιων ανησυχιών σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τσεχία.

Τελικά, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής. Μετά από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η Γερμανία θα ψηφίσει ναι, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε τη συμφωνία στο Euractiv. Σε αντάλλαγμα, το FDP παίρνει μια ειδική ρήτρα εξαίρεσης, ανοίγοντας δρόμο για τα βαρέα οχήματα που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα – πιο γνωστά ως e-fuels.

Ενώ τα συθετικά καύσιμα, τα οποία μπορούν να είναι κλιματικά ουδέτερα όταν αποτελούνται από πράσινο υδρογόνο και συλληφθέν CO2, είναι πιο φιλικά προς το κλίμα από τα ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές καυσαερίων – που είναι το σημείο δεδομένων που έχει σημασία για τις Βρυξέλλες – δεν αλλάζουν. Η ειδική ρήτρα εξαίρεσης διορθώνει αυτό το “παραθυράκι” και θα βρίσκεται σε μια μη δεσμευτική αιτιολογημένη γνώμη.

Η υπόθεση θυμίζει μια παρόμοια καθυστέρηση το 2023, όταν ο φιλελεύθερος υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing, σταμάτησε τη συμφωνηθείσα απαγόρευση των βενζινοκινητήρων και των πετρελαιοκινητήρων το 2035. Τελικά του παραχωρήθηκε μια ειδική ρήτρα “συνθετικού καυσίμου” για τα επιβατικά οχήματα με αντάλλαγμα την θετική του ψήφο.

Οι γερμανικοί κυβερνητικοί συνασπισμοί παραδοσιακά απέχουν από τις ψηφοφορίες της ΕΕ όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί κοινή κυβερνητική θέση – επιτρέποντας ακόμη και στον πιο μικρότερο εταίρο να αναγκάσει τη μεγαλύτερη χώρα του μπλοκ να απέχει.

Λόγω των κανόνων ψηφοφορίας της ΕΕ – μια επιτυχής ψήφος υπέρ πρέπει να αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα το 55% των χωρών και το 65% του πληθυσμού του μπλοκ – όταν ένα πληθυσμιακό βαρίδι όπως η Γερμανία απέχει, η ανατροπή των νόμων γίνεται λιγότερο δύσκολη.

Εάν η Γερμανία αποσυρθεί με αποχή, ανοίγει ο χώρος για άλλες χώρες της ΕΕ που δεν είναι ικανοποιημένες με έναν συγκεκριμένο νόμο – αλλά δεν έχουν το πολιτικό βάρος ούτε το πληθυσμιακό μέγεθος – να επηρεάσουν σημαντικές αλλαγές.

Άλλες μεγάλες χώρες τείνουν να το εκμεταλλεύονται αυτό όταν είναι σκόπιμο. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων και των φορτηγών, είναι η Ιταλία – η πατρίδα ορισμένων κατασκευαστών – που απείλησε να βασιστεί στην πιθανή αποχή της Γερμανίας για να “σκοτώσει” ουσιαστικά τον νόμο.