Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης (7 Φεβρουαρίου) να χορηγήσουν διετή καθυστέρηση για τα κλαδικά πρότυπα που υπόκεινται στην οδηγία υποβολής εκθέσεων σχετικά με την εταιρική βιωσιμότητα (CSRD), προσφέροντας ένα διάλειμμα στις εταιρείες εξόρυξης και ορυκτών καυσίμων που αποτελούν στόχο των επερχόμενων κανόνων διαφάνειας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη θα δώσει στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τους κανόνες υποβολής τομεακών εκθέσεων, ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Αυτοί θα εγκριθούν τον Ιούνιο του 2026, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε.

Το Βέλγιο, ο σημερινός κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία ταιριάζει με την ατζέντα του για την «ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» και τη «μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες».

«Η σημερινή συμφωνία περιορίζει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο ελάχιστο και δίνει στις εταιρείες χρόνο για να εφαρμόσουν τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμού Βιωσιμότητας (ESRS) και να προετοιμαστούν για τα τομεακά Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμού Βιωσιμότητας», δήλωσε ο Vincent Van Peteghem, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.

Η οδηγία για υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD)

Η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), που ισχύει από τον περασμένο Ιανουάριο, απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους.

Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το πρώτο σύνολο γενικών προτύπων αναφοράς – τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς για την Αειφορία (ESRS) – άρχισε να εφαρμόζεται στις μεγάλες εταιρείες σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Αυτά αναμένεται να ακολουθηθούν από συγκεκριμένα πρότυπα υποβολής εκθέσεων για τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα ορυχεία, οι οδικές μεταφορές, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και η γεωργία και η αλιεία.

Τα ειδικά κλαδικά πρότυπα είχαν ήδη συνταχθεί από ένα τεχνικό όργανο που συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG), και ήταν σχεδόν έτοιμα για δημοσίευση, όπως καταλαβαίνει το Euractiv.

Όμως, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Επιτροπή πρότεινε την αναβολή τους για δύο χρόνια, βάσει σύστασης της EFRAG.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχία σε μια ομάδα 21 ακαδημαϊκών, οι οποίοι έγραψαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

«Ως ακαδημαϊκή κοινότητα, ανησυχούμε για την τρέχουσα πρόταση αναβολής των κλαδικών προτύπων κατά δύο χρόνια», αναφέρει η επιστολή, που συντάχθηκε από τους καθηγητές Dr. Frank Schiemann και Dr. Blerita Korca από το Πανεπιστήμιο του Bamberg στη Γερμανία, καθώς και τον Assoc. Prof. Dr. Florian Habermann από το Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen στην Ολλανδία.

Οι αντιδράσεις στις καθηστερήσεις

«Η πρόταση αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα άμεσα οφέλη των τομεακών προτύπων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά στερεί επίσης από τις εταιρείες καθοδήγηση για την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του CSRD», προειδοποίησαν.

Την επιστολή υπέγραψαν 21 ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen, το Πανεπιστήμιο του Trento, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και το EM Strasbourg Business School.

Στην επιστολή, οι ακαδημαϊκοί υπογράμμισαν τα άμεσα οφέλη που επιφέρει η μεγαλύτερη διαφάνεια στην εταιρική πληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι «τα ατυχήματα στα ορυχεία μειώθηκαν μετά την εντολή δημοσιοποίησης« που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

«Οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλουν εκθέσεις τώρα και τα τομεακά πρότυπα μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη της αξιολόγησης της σημαντικότητάς τους«, υποστήριξαν, προτρέποντας την Επιτροπή να υιοθετήσει τα πρότυπα που έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό συνταχθεί από την EFRAG.

«Η άμεση έκδοση προτύπων για τομείς με σημαντικό αντίκτυπο είναι ζωτικής σημασίας. Μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως όλοι οι τομείς υψηλού αντίκτυπου που έχουν εντοπιστεί από την EFRAG«, έγραψαν οι ακαδημαϊκοί, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί η διετής καθυστέρηση ως ευκαιρία για την εφαρμογή πιλοτικών έργων και την «αντιμετώπιση ειδικών για τον τομέα ζητημάτων, όπως αναλύσεις ουσιαστικότητας ή μεταβατικές διαδρομές και σχέδια».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν τω μεταξύ, ορισμένοι χάρηκαν με τη διετή αναβολή των κανόνων.

«Όλοι κατάλαβαν επιτέλους ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να επιβαρύνονται με νέα πρότυπα κάθε χρόνο», δήλωσε ο Άξελ Βος, γερμανός νομοθέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Ανέχθηκαν υπερβολική γραφειοκρατία στα χρόνια της κρίσης, από το COVID μέχρι τον πληθωρισμό. Υπάρχει επίσης έλλειψη ποιότητας αν δεν αφιερώσεις χρόνο για να αναπτύξεις τέτοια πρότυπα με πρακτικό τρόπο«, είπε.

Άλλοι, ωστόσο, επεσήμαναν τη διατύπωση που προστέθηκε στη συμφωνία της Τετάρτης, η οποία αναφέρει ότι η διετής καθυστέρηση «δεν εμποδίζει την Επιτροπή να δημοσιεύσει τα ειδικά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας του τομέα» πριν από το 2026.

«Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να εγκρίνει οκτώ από τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας … μόλις το καθένα είναι έτοιμο», αναφέρει το αναθεωρημένο άρθρο 29β παράγραφος 1 της οδηγίας, σύμφωνα με το συμβιβαστικό κείμενο που εγκρίθηκε την Τετάρτη.

«Έπρεπε να αγωνιστούμε σκληρά ενάντια στο ΕΛΚ για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε χρόνο σε τομείς για τους οποίους τα πρότυπα είναι σχεδόν έτοιμα», δήλωσε ο Pierre Karleskind, κεντρώος ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew Europe στο Κοινοβούλιο.

«Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυχεία είναι τομείς υψηλού κινδύνου και με αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλουν εκθέσεις νωρίτερα από άλλους τομείς», δήλωσε στο Euractiv σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σύμφωνα με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ πρέπει να γνωστοποιούν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους (ESG), καθώς και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Οι μικρότερες εισηγμένες εταιρείες υπόκεινται σε ένα ελαφρύτερο σύνολο προτύπων υποβολής εκθέσεων, από το οποίο μπορούν να εξαιρεθούν μέχρι το 2028.