Η εταιρεία REC Silicon, με έδρα τη Νορβηγία, ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της, REC Advanced Silicon Materials LLC, διακόπτει την παραγωγική δυναμικότητα πολυπυριτίου στις εγκαταστάσεις της στο Butte της Μοντάνα. Το εργοστάσιο απασχολεί περίπου 300 άτομα και είναι ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς εργοδότες στην περιοχή.

Ο κατασκευαστής δήλωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης στο Butte είναι «πρωτίστως αναγκαία λόγω της περιφερειακής διαρθρωτικής ανισορροπίας στην προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας». Λέγεται επίσης ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων κερδοφόρων λειτουργιών.

Η REC Silicon παράγει πολυπυρίτιο ηλιακής ποιότητας στις εγκαταστάσεις της στο Moses Lake της Ουάσινγκτον και πολυπυρίτιο ηλεκτρονικής ποιότητας και αέριο πυρίτιο στο εργοστάσιό της στο Butte της Μοντάνα. Τα εργοστάσια έχουν ετήσια παραγωγική ικανότητα άνω των 20.000 μετρικών τόνων (ΜΤ) πολυπυριτίου.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε εκ νέου την παραγωγή τον Νοέμβριο του 2023 μετά από πέντε χρόνια αδράνειας και μετά από μια δεκαετή συμφωνία προμήθειας κοκκώδους πολυπυριτίου υψηλής καθαρότητας για αντιδραστήρες ρευστοποιημένης κλίνης (FBR) με την Hanwha Q Cells, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η διακοπή της παραγωγής πολυσιλικόνης στο Butte θα μειώσει σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και το λειτουργικό κόστος», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου αυτή την εβδομάδα.

Η επιχείρηση πολυπυριτίου θα συνεχίσει να παράγει για περίπου έξι έως εννέα μήνες για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας πολυπυριτίου προς τους πελάτες, δήλωσε η REC Silicon. Μετά την ικανοποίηση των υποχρεώσεων προμήθειας, η εταιρεία αναμένει ότι το εργατικό δυναμικό στο Butte θα μειωθεί ανάλογα. Περαιτέρω λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν.

Λέβενς: Πολύ δύσκολη η απόφαση για τη διακοπή της παραγωγής στο Butte

«Η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης πολυπυριτίου στο Butte ήταν πολύ δύσκολη από ανθρώπινης πλευράς λόγω των επιπτώσεων στο εργατικό δυναμικό της REC», δήλωσε ο Κερτ Λέβενς, διευθύνων σύμβουλος της REC Silicon. «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να επαναφέρουμε την κερδοφορία στην επιχείρηση πολυπυριτίου στο Butte, ωστόσο οι προβλέψεις για συνεχιζόμενο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εκτός του ελέγχου μας επέβαλαν αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες αυξήσεις στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή δεν αναμένεται να υποχωρήσουν και δεν θα επιτρέψουν κερδοφόρες δραστηριότητες στον επιχειρηματικό κλάδο του πολυπυριτίου.

Η εταιρεία έλαβε βραχυπρόθεσμα μέτρα μετριασμού που περιλάμβαναν αντιστάθμιση της ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιστοποίηση της παραγωγής και αύξηση των τιμών πώλησης. Οι προσπάθειες αυτές ελαχιστοποίησαν τις απώλειες βραχυπρόθεσμα, αλλά «η απόφαση που ελήφθη αφορά κυρίως τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας πολύ ενεργοβόρας διαδικασίας παραγωγής πολυσιλικόνης που βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε σχέση με εναλλακτικούς κατασκευαστές και περιοχές», δήλωσε η REC Silicon.

Οι τιμές του πολυπυριτίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εν μέσω μιας αυξανόμενης υπερπροσφοράς και οι κατασκευαστές αγωνίζονται να βγάλουν κέρδος.