Κρίση ή ευκαιρία για αλλαγή;. Η Τουρκία φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη χώρα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη το 2024. Και αυτό διότι οι τιμές του άνθρακα βρίσκονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η δεξαμενή σκέψης Ember επεσήμανε πως η συνθήκη αυτή δημιουργήθηκε λόγω του γεγονότος ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια αύξησαν το χρηματικό ποσό που χρειάζεται να ξοδέψει η χώρα για την εισαγωγή καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του LNG και του φυσικού αερίου.

Οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας μειώθηκαν το 2023 κατά 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από πριν από την πανδημία το 2019. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Τουρκία να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ Γερμανία και Πολωνία μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα καθώς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξήθηκε. Η Τουρκία εκτιμάται ότι παρήγαγε πέρυσι 117,6 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, γεγονός που αύξησε επίσης τις εκπομπές της στο ρεκόρ των 118 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το μερίδιο του εισαγόμενου άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε από 7% το 2010 σε έως και 20% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember. Η επέκταση της καθαρής ενέργειας «θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία μετριάζοντας τον αντίκτυπο της εισφοράς άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ στις τουρκικές εξαγωγές και θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες παρέχοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια», τόνισαν οι αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Ufuk Alparslan και Azem.

Σημειώνεται πως η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα –άνθρακα, πετρέλαιο, αέριο– θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο της μέχρι το 2030. Έπειτα, θα αρχίσει να μειώνεται.