Ο αυστηρότερος κανόνας ESG της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ακυρωθεί λόγω της γερμανικής αντίδρασης στο σχέδιο την τελευταία στιγμή. Η ΕΕ βρισκόταν σε καλό δρόμο για να προχωρήσει με την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) μετά τον Δεκέμβριο, όταν οι νομοθέτες και οι εκπρόσωποι των κρατών μελών έβαλαν τέλος σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με μια προσωρινή συμφωνία.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι εταιρείες θα αντιμετώπιζαν αστική ευθύνη για την παράλειψη αντιμετώπισης παραβιάσεων του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες αξίας τους. Επιβάλλει επίσης την εφαρμογή σχεδίων για τη μετάβαση στο κλίμα.

Η Γερμανία έχει παρόμοιο εθνικό νόμο και είχε υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής της νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία σχεδιάστηκε εν μέρει για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λογοδοσίας σε επίπεδο ΕΕ μετά τον θάνατο περισσότερων από 1.000 εργατών από το Μπαγκλαντές που κατασκεύαζαν ρούχα για τις αγορές της ΕΕ σε κατάρρευση κτιρίου το 2013.

Αλλά τώρα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να απέχει από την τελική ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η αποχή της Γερμανίας θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, υπονομεύοντας την υποστήριξη και ενδεχομένως θάβοντας τη νομοθεσία, ιδίως όταν ο χρόνος τελειώνει πριν από τις εκλογές της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Το εμπόδιο προέκυψε όταν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (FDP), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε απροσδόκητα την αντίθεσή του στην CSDDD σε δήλωση της 15ης Ιανουαρίου, επικαλούμενο «γραφειοκρατικά εμπόδια» και «νομική αβεβαιότητα».

Σε μια επακόλουθη επιστολή της 1ης Φεβρουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, αμφότεροι μέλη του FDP, δήλωσαν ότι ενώ η προσωρινή συμφωνία ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της Γερμανίας, εξακολουθεί να υπολείπεται και μετά από έντονες συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

«Χάρη στο FDP, το CSDDD έλαβε σήμα στάσης από τη Γερμανία», δήλωσε ο Johannes Vogel, μέλος του Κοινοβουλίου και αναπληρωτής πρόεδρος του FDP, σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πέμπτη. «Καμία εταιρεία δεν χρειάζεται σήμερα νέες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αποχή της Γερμανίας θα αλλάξει τα δεδομένα

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ασκήσει πιέσεις για καλύτερη λογοδοσία κατήγγειλαν την τροπή των γεγονότων και προειδοποίησαν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει το προβάδισμά της στην αντιμετώπιση πιεστικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, εάν η οδηγία αποτύχει.

«Η Γερμανία δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την CSDDD λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων», δήλωσε η Isabella Ritter, υπεύθυνη πολιτικής της ΕΕ για την ShareAction. «Είναι η νομοθεσία που αλλάζει το παιχνίδι για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

Το CSDD είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ για να καταστήσει την οικονομία βιώσιμη και να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στη Συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο, το νέο πλαίσιο ESG έχει προκαλέσει καταγγελίες για υπερβολικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και ζητήματα δεδομένων.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού για την έγκριση του CSDDD. Οι νομοθέτες έκαναν ήδη σημαντικές παραχωρήσεις στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από το πλήρες πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Η Ιταλία και η Σουηδία ενδέχεται επίσης να αρνηθούν να υποστηρίξουν τον κανόνα ως έχει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν. Αυτό θα σήμαινε πιθανότατα ότι ο νόμος δεν έχει αρκετή υποστήριξη για να εγκριθεί. Το Βέλγιο θα μπορούσε να επιλέξει να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την CSDDD εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη.