Ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικός για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Στις περισσότερες αγορές, η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια θα αυξηθεί και θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μερικές φορές θα αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής. Με περίπου 1,5 TWdc εγκατεστημένο παγκοσμίως μέχρι το 2023 και με άλλα 3 TWdc δυναμικότητας που αναμένεται την επόμενη δεκαετία, η ηλιακή ενέργεια έχει εξελιχθεί από μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο θεμέλιο της απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της Wood Mackenzie (WoodMac), μιας παγκόσμιας ομάδας έρευνας και παροχής συμβουλών, το 2024 αναμένονται:

  1. επιβράδυνση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας σε αρκετές βασικές αγορές,
  2. η πολυαναμενόμενη υλοποίηση των επιπτώσεων από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA)
  3. προκλήσεις στον τομέα της ηλιακής παραγωγής.

Το 2024 η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα επιβραδυνθεί

Ακόμη και αν η συνολική παγκόσμια ηλιακή ισχύς πολλαπλασιαστεί κατά την επόμενη δεκαετία, η ετήσια αύξηση θα αρχίσει να επιβραδύνεται το 2024 σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Εάν ισχύουν οι προβλέψεις της WoodMac για το 2023, η μέση ετήσια αύξηση από το 2019 έως το 2023 ήταν 28%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 56% το 2023. Αντίθετα, η μέση ετήσια ανάπτυξη για την περίοδο 2024 – 2028 θα είναι σταθερή, συμπεριλαμβανομένων μερικών ετών με συρρίκνωση. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ηλιακής ενέργειας ακολουθεί μια τυπική καμπύλη S. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη ανέβηκε γρήγορα στο πιο απότομο τμήμα της καμπύλης. Από το 2024, ο κλάδος ξεπερνά επίσημα το σημείο καμπής, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα πιο αργό μοτίβο ανάπτυξης. Η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας εξακολουθεί να είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν ακόμη και πριν από λίγα χρόνια, αλλά είναι φυσικό η ανάπτυξη ενός κλάδου να επιβραδύνεται καθώς ωριμάζει.

Βέβαια, δεν βρίσκεται κάθε περιοχή στο ίδιο σημείο της καμπύλης S. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φτάσουν στο σημείο καμπής της ανάπτυξής τους. Αλλά μερικές μεγάλες αγορές οδηγούν αυτό το παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης.

Η πρώτη είναι η Ασία και ο Ειρηνικός, όπου κυριαρχεί η Κίνα. Οι ετήσιες εγκαταστάσεις στην Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί σχεδόν 6 φορές από το 2019, και δεδομένου ότι η αγορά είναι τόσο μεγάλη (η πρόβλεψή για το 2023 είναι σχεδόν 200 GWdc), έχει υπερμεγέθη αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το έθνος έχει επενδύσει σημαντικά στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω επιδοτήσεων έργων, προμηθειών που διευκολύνονται από την κυβέρνηση και υποδομών δικτύου μεταφοράς. Αλλά από το 2024, η αγορά ηλιακής ενέργειας της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρώς. Οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των ηλιακών έργων, περιορίζοντας τον ρυθμό των διασυνδέσεων και αυξάνοντας την ανάγκη για περισσότερη αποθήκευση. Η αλλαγή των συστημάτων εσόδων για την ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας έχει μειώσει τις τιμές κατά τις ώρες αιχμής της ηλιακής ενέργειας. Και τέλος, η ανάπτυξη της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας θα επιβραδυνθεί, καθώς οι επιδοτήσεις μειώθηκαν πρόσφατα και οι αλλαγές στα συστήματα αποζημίωσης της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας έχουν μειώσει τη βιωσιμότητα των έργων. Η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί μια τεράστια αγορά, αλλά οι παράγοντες αυτοί σηματοδοτούν μια πολύ πιο αργή πορεία ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά.

Η δεύτερη είναι η Ευρώπη, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα ισχυρά με ετήσια αύξηση των εγκαταστάσεων κατά 38% το 2022 και 26% το 2023. Η Ευρώπη εξακολουθεί να δεσμεύεται για ταχεία απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές και οι δεσμεύσεις της REPowerEU θα οδηγήσουν τις ηλιακές εγκαταστάσεις για τα επόμενα χρόνια. Όμως η οξύτητα της ενεργειακής κρίσης και η αντίστοιχη εκτίναξη των τιμών λιανικής πώλησης έχουν εξασθενήσει. Οι τιμές λιανικής μειώθηκαν έως και 40% το 2023, γεγονός που αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας σε πολλές αγορές (αν δεν έχει ήδη επιβραδυνθεί). Τέλος, η ανάπτυξη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κλίμακας ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη περιορίζεται από τη χωρητικότητα των υποδομών του δικτύου, μια μόνιμη παγκόσμια πρόκληση για την ηλιακή βιομηχανία. Όλα αυτά καταλήγουν σε μέση ετήσια ανάπτυξη 4% στην Ευρώπη κατά την επόμενη πενταετία.

Σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πιο επιμελείς και εστιασμένες από ποτέ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών θα ενταθεί και οι βελτιώσεις της αποδοτικότητας θα είναι κρίσιμες για να παραμείνουν κερδοφόρες.

Το 2024 θα υλοποιηθεί το πλήρες εύρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν επίσης στην επιβράδυνση της ετήσιας ανάπτυξης. Η μέση ανάπτυξη από το 2019 – 2023 ήταν 27%, αλλά αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 6% μεταξύ 2024 – 2028. Ενώ υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ, η μελλοντική αύξηση των εγκαταστάσεων θα ήταν πολύ χαμηλότερη εάν δεν υπήρχαν τα πολυάριθμα οφέλη στο πλαίσιο του ΙRΑ.

Ο IRA ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2022 και αναγνωρίζεται ως η πιο φιλόδοξη νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια που έχουν ψηφίσει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ ανέμενε μια αξιοσημείωτη αύξηση της ανάπτυξης των ηλιακών έργων. Αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, η WoodMac προέβλεψε αύξηση των εγκαταστάσεων κατά 40% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, ο κλάδος ανέμενε μια αναγέννηση της παραγωγής λόγω των γενναιόδωρων φορολογικών πιστώσεων για την εγχώρια παραγωγή.

Οι επιπτώσεις του IRA χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν από ό,τι αναμενόταν. Η εισαγωγή νέων κινήτρων απαιτούσε νέες οδηγίες της IRS και την εφαρμογή νέων προγραμμάτων. Αυτό πήρε αρκετό χρόνο – η IRS έχει εκδώσει πολλαπλές οδηγίες κατά το τελευταίο έτος και θα ακολουθήσουν και άλλες. Ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα μια πληθώρα ανακοινώσεων για νέες εγκαταστάσεις κατασκευής ηλιακών μονάδων (πάνω από 120 GW δυναμικότητας ηλιακών μονάδων που προγραμματίζονται έως το 2026). Αλλά η κατασκευή νέων εργοστασίων απαιτεί επίσης χρόνο και η ικανότητα κατασκευής μονάδων έχει αυξηθεί μόνο κατά μερικά γιγαβάτ από την ψήφιση της νομοθεσίας. Το ίδιο ισχύει και για τη δραστηριότητα ανάπτυξης έργων. Ενώ ο αγωγός έργων ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας σε πρώιμο στάδιο έχει αυξηθεί πάνω από 40% από τα τέλη του 2022, ο αγωγός των συμβατικών έργων έχει στην πραγματικότητα μειωθεί. Είναι δύσκολο να υπογράψεις συμβάσεις όταν δεν γνωρίζεις τους τελικούς κανόνες για τα διάφορα κίνητρα.

Αλλά οι επιπτώσεις έρχονται. Καθώς ο κλάδος συνηθίζει στους νέους κανόνες και κανονισμούς, αυτός ο αγωγός πρώιμου σταδίου θα εκδηλωθεί τελικά σε περισσότερα συμβόλαια ηλιακών έργων κλίμακας κοινής ωφέλειας. Το κατανεμημένο ηλιακό τμήμα θα επωφεληθεί τελικά επίσης, κυρίως από την προσαύξηση της φορολογικής πίστωσης για τις ενεργειακές κοινότητες και την προσαύξηση της φορολογικής πίστωσης για τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Οι λεπτομέρειες και η εφαρμογή του προγράμματος για αυτές τις προσθήκες οριστικοποιήθηκαν μόλις πρόσφατα, το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Έτσι, τα πραγματικά οφέλη αυτών των πρόσθετων φορολογικών πιστώσεων θα υλοποιηθούν τελικά σε περισσότερες κατανεμημένες ηλιακές εγκαταστάσεις φέτος. Και τέλος, ο εγχώριος τομέας κατασκευής μονάδων θα τριπλασιαστεί σχεδόν το 2024, με δυναμικότητα 40 GW που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Προκλήσεις για την ηλιακή κατασκευή το 2024

Καθώς οι παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, έχει πολλαπλασιαστεί και η παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας. Πολλά έθνη έχουν επεκτείνει την ηλιακή παραγωγή τα τελευταία χρόνια, ιδίως την παραγωγή μονάδων, για να παρέχουν διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού, να υπερπηδήσουν τους εμπορικούς φραγμούς και να ενθαρρύνουν τις εγχώριες οικονομικές επενδύσεις. Αλλά αυτή η επέκταση έχει οδηγηθεί κυρίως από την Κίνα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η κινεζική κυβέρνηση έχει στοχεύσει την ηλιακή κατασκευή ως βασική βιομηχανία για εγχώρια επέκταση με στόχο την επίτευξη τεράστιων οικονομιών κλίμακας και την κυριαρχία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγική ικανότητα μονάδων τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε πάνω από 1 TW.

Δεν λειτουργούν όλα αυτά τα εργοστάσια σε πλήρη δυναμικότητα. Είναι σύνηθες τα ποσοστά χρησιμοποίησης της ηλιακής παραγωγής να είναι πολύ κάτω από το 100%, καθώς η ζήτηση αυξομειώνεται, η τεχνολογία αλλάζει και τα νέα εργοστάσια ανεβαίνουν σιγά-σιγά. Αλλά αυτή είναι απλώς υπερβολικά μεγάλη παραγωγική ικανότητα. Με τις προσδοκίες για ετήσιες παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις στα περίπου 350 GW για την επόμενη δεκαετία, μόνο η ικανότητα κατασκευής μονάδων της Κίνας είναι ήδη σχεδόν τριπλάσια της παγκόσμιας ζήτησης. Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι τα παγκόσμια ποσοστά χρησιμοποίησης της κατασκευής μονάδων μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία 2 χρόνια – από περίπου 70% το 2021 σε λιγότερο από 40% το 2023. Ως αποτέλεσμα, η υπερπροσφορά οδήγησε τις τιμές των κινεζικών μονάδων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Βεβαίως, δεν είναι κάθε περιφερειακή αγορά άμεσα εκτεθειμένη σε φθηνότερες κινεζικές μονάδες. Έθνη με αυστηρούς εμπορικούς φραγμούς, όπως οι ΗΠΑ ή η Ινδία, εισάγουν μονάδες από αλλού ή κατασκευάζουν μονάδες στο εσωτερικό τους. Αλλά η επέκταση της κατασκευής στην Κίνα θα επηρεάσει και πάλι αυτές τις αγορές, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές μονάδων βασίζονται και παράγονται στην Κίνα. Αυτό θα αμφισβητήσει τα σχέδια πολλών χωρών να δημιουργήσουν καθετοποιημένες εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας.

Πολλές προγραμματισμένες εγκαταστάσεις θα αποτύχουν αναπόφευκτα να υλοποιηθούν. Και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα δυσκολευτούν να παραμείνουν σε λειτουργία, καθώς τα ποσοστά χρησιμοποίησής τους θα μειωθούν. Έχουν ήδη υπάρξει πολλαπλές ανακοινώσεις για την ακύρωση εγκαταστάσεων στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, και ορισμένοι κατασκευαστές έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους στο μηδέν. Και ενώ το 2023 σημειώθηκε ένας καταιγισμός ανακοινώσεων για την κατασκευή στις ΗΠΑ, το 2024 θα δοκιμαστεί ποιοι από αυτούς έχουν την αυτοπεποίθηση και τους οικονομικούς πόρους για να προχωρήσουν. Αυτό δεν είναι καινούργιο – η κατασκευή ηλιακών συστημάτων είναι γνωστή ως μια διαβόητα δύσκολη επιχείρηση. Αλλά ο τομέας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος. Με την επιβράδυνση της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι τόσο καινοτόμοι όσο ποτέ για να παραμείνουν σε λειτουργία.