Η Κροατία σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη της εγκατάσταση αποτέφρωσης αποβλήτων στο κέντρο διαχείρισης αποβλήτων Bikarac, κοντά στις ακτές της Αδριατικής στην κομητεία Šibenik-Knin.

Η χρήση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας τροφοδοτεί έντονες δημόσιες συζητήσεις. Μέχρι στιγμής, οι πολέμιοι της τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τους υποστηρικτές της. Μια πρόταση αποτέφρωσης απορριμμάτων ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πράσινες ομάδες άσκησαν κριτική στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Ζάγκρεμπ που παρουσιάστηκε πρόσφατα, καθώς προβλέπει την παραγωγή στερεών καυσίμων από απορρίμματα.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, το κέντρο διαχείρισης αποβλήτων (CGO) Bikarac είναι ένα από τα 11 που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Κροατία στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων της.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Damir Habijan επισκέφθηκε το CGO Bikarac μαζί με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ταμείου Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Αποδοτικότητας Mirko Budiš και τον δήμαρχο του Šibenik Željko Burić.

Το υπουργείο σημείωσε ότι το CGO Bikarac τέθηκε σε λειτουργία το 2021 και ότι η δυναμικότητά του είναι 20.000 τόνοι ετησίως. Όπως και άλλα κέντρα στην παράκτια περιοχή της Δαλματίας, θα παράγει στερεά καύσιμα από απορρίμματα και ο Δήμος Šibenik έχει υποβάλει αίτημα για συγχρηματοδότηση των εγγράφων του έργου για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Η πόλη ζήτησε 3,5 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης θα καλύψει τις επιλέξιμες δαπάνες. Η μονάδα θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων θα κατασκευαστεί εντός της CGO Bikarac, ώστε όλη η παραγόμενη ενέργεια να διανέμεται στους καταναλωτές της βιομηχανικής ζώνης Podi, η οποία θα επεκταθεί, εξήγησε το υπουργείο.

Ο Damir Habijan δήλωσε ότι μία από τις πρώτες του αποφάσεις ως υπουργός ήταν για μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο CGO Bikarac. Η προετοιμασία της τεκμηρίωσης του έργου, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το πρώτο παράδειγμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων στην Κροατία, καθώς τα απόβλητα θα αποτελέσουν πηγή ενέργειας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανική ζώνη Podi, τόνισε ο Habijan.

Ο Habijan δήλωσε ότι η CGO Bikarac θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις τοπικές αρχές της Κροατίας, υποστηρίζοντας ότι η διαχείρισή της έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κυκλική διαχείριση των αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι η CGO Bikarac εξυπηρετεί τις περιοχές των Šibenik, Knin, Vodice, Drniš, Skradin και 15 μικρότερων δήμων ή συνολικά 110.000 κατοίκους.

Ο δήμαρχος του Šibenik, Željko Burić, δήλωσε ότι το έργο της μετατροπής των αποβλήτων σε ενέργεια αποτελεί άλλη μια σημαντική επένδυση που θα καταστήσει το Šibenik μια από τις πόλεις που έλυσαν το ζήτημα των αποβλήτων.