Το δικαστήριο της Μπολόνια καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών τρεις ακτιβιστές της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά» οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν μπλοκάρει, ξαπλώνοντας και κολλώντας τα χέρια τους στην άσφαλτο, την κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Η Last Generation είναι ένας εθνικός φοιτητικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική αδικία. Ο οργανισμός προωθεί το δικαίωμα σε καθαρό αέρα, καθαρό νερό και, καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον.

Είναι η πρώτη φορά που μέλη της περιβαλλοντικής αυτής οργάνωσης καταδικάζονται για την δράση τους. Ειδικότερα ο δικαστής της Μπολόνια αποφάσισε ότι οι τρεις ακτιβιστές ευθύνονται για εκφοβιστική συμπεριφορά και για παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ενώ αθωώθηκαν από τις κατηγορίες για πρόκληση ζημιών, κινητοποίηση χωρίς νόμιμη άδεια και μη συμμόρφωση σε απόφαση για απομάκρυνση από την πόλη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη των τριών κατηγορούμενων σε ένα χρόνο φυλάκισης. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε, τέλος, ελαφρυντικά, λόγω του ότι «έδρασαν με αναφορά σε στόχους κοινωνικού και ηθικού χαρακτήρα».