Τα γεωθερμικά νερά στην περιοχή Salton Sea στην Καλιφόρνια περιέχουν 3,4 εκατομμύρια τόνους λιθίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας. Αυτό θα ήταν αρκετό για πάνω από 375 εκατομμύρια μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα – περισσότερο από το συνολικό αριθμό όλων των αυτοκινήτων και φορτηγών που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η τάση της αυξανόμενης ζήτησης μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές, νοικοκυριά και ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας πρόκειται να προκαλέσει σοβαρό έλλειμμα στην προσφορά λιθίου τις επόμενες δεκαετίες. Η στενότητα έχει υποχωρήσει τελευταία, αλλά η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να απαιτεί αύξηση της παραγωγής του αλκαλικού μετάλλου.

Η εξόρυξη ορυκτών λιθίου με εξάτμιση από αλυκές βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον και επιβαρύνει τα υδάτινα αποθέματα. Εκτός από τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, μια άλλη λύση που θα μπορούσε να απαλύνει τις αναμενόμενες ελλείψεις είναι η εξόρυξη από γεωθερμικά νερά.

Η Vulcan Energy Resources εργάζεται σε τέτοια έργα στην Ευρώπη, ιδίως στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου στη Γερμανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσε πρόσφατα ότι η λεγόμενη Salton Sea Known Geothermal Resource Area στην Imperial County στη νότια Καλιφόρνια θα μπορούσε να περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στη χώρα. Η Salton Sea είναι στην πραγματικότητα μια αλμυρή λίμνη.

Τα αποθέματα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 εκατ. μετρικούς τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου

Η μελέτη που ανατέθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley έδειξε ότι υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια τόνοι λιθίου διαθέσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτό θα ήταν αρκετό για πάνω από 375 εκατομμύρια μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα – περισσότερο από το συνολικό αριθμό όλων των αυτοκινήτων, φορτηγών και φορτηγών που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους των ΗΠΑ, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς του εγγράφου εκτίμησαν τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυμένο λίθιο στο καλά χαρακτηρισμένο τμήμα του γεωθερμικού ταμιευτήρα Salton Sea σε 4,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου.

Επιπλέον, ο εκτιμώμενος συνολικός πόρος αυξάνεται σε 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου εάν οι υποθέσεις για το πορώδες και το συνολικό μέγεθος του ταμιευτήρα αυξηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν την πιθανή έκταση του πόρου, ανέφεραν. Το αποτέλεσμα βασίζεται στη δυνατότητα πρόσβασης σε ολόκληρο τον γεωθερμικό ταμιευτήρα Salton Sea για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πλήρη εξαγωγή λιθίου από τις προκύπτουσες γεωθερμικές άλμες.