Το 2023 σημειώθηκε μείωση 1,9% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις μετρήσεις του προηγούμενου έτους. Όπως σημειώνει το Financial Post, είναι η πρώτη φορά από την εποχή πριν από την πανδημία Covid-19 που οι εκπομπές μειώθηκαν, ενώ η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Rhodium Group, μιας εταιρείας ερευνών.

Μείωση του άνθρακα ως καύσιμο

Κινητήρια δύναμη της πτωτικής τάσης ήταν οι μειώσεις στον τομέα της ενέργειας (8%) και στον τομέα των κτιρίων (4%), που οφείλονται εν μέρει στη συνεχιζόμενη μείωση του άνθρακα ως καυσίμου. Ο άνθρακας παρήγαγε το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2023, ένα χαμηλό ρεκόρ, αναφέρει η έκθεση, με την πυρηνική ενέργεια να τον ξεπερνά μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο ήπιος χειμώνας επίσης διευκόλυνε τη ζήτηση καυσίμων και οδήγησε σε χαμηλότερες εκπομπές από τα κτίρια.

Οι μεταφορές, ο τομέας με τις υψηλότερες εκπομπές της χώρας, σημείωσαν αύξηση 1,6% λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης καυσίμων αεροσκαφών, με περισσότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν μετά την πανδημία. Οι βιομηχανικές εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1%.

Τι δείχνουν τα στατιστικά;

Η έκθεση βασίζεται σε προκαταρκτικά οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα που η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος θα οριστικοποιήσει το 2025.

Η μείωση σε ετήσια βάση δείχνει μέτρια αλλά θετική κίνηση για την απαλλαγή από τον άνθρακα, λένε οι αναλυτές της Rhodium. Οι εκπομπές των ΗΠΑ ήταν πέρυσι 17,5% κάτω από τα επίπεδα του 2005. Αλλά η χώρα πρέπει να τριπλασιάσει τον ρυθμό προόδου της για να επιτύχει τον στόχο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, για μείωση των εκπομπών στο 50% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Ο νόμος που υπέγραψε ο Μπάιντεν για το κλίμα – ο νόμος του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού – και ο νόμος του 2021 για τις επενδύσεις σε υποδομές και την απασχόληση αναμένεται να επιταχύνουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα με πολιτικές όπως οι φορολογικές πιστώσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και υδρογόνου. Αλλά η έκθεση αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί εάν οι νόμοι θα έχουν τις προβλεπόμενες επιπτώσεις.

Η προθεσμία για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού «πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς και η επίτευξη του στόχου αυτού φαίνεται όλο και πιο δύσκολη χωρίς μια σημαντική πολιτική ώθηση», αναφέρει η έκθεση.