Οι φυσικές καταστροφές, που προκλήθηκαν το 2023 από καταιγίδες και σεισμούς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στοίχισαν περίπου 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση της Munich Re, της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο γερμανικός κολοσσός Munich Re ανέφερε ότι οι φυσικές καταστροφές το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα παγκόσμιες οικονομικές απώλειες περίπου ίδιες με εκείνες του προηγούμενου έτους, ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες για το έτος ανήλθαν σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια (από 125 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022).

Η Munich Re δήλωσε ότι τα στοιχεία χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό σοβαρών περιφερειακών καταιγίδων, σημειώνοντας ότι περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 66 δισ. δολαρίων καταστράφηκαν από καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική πέρυσι, εκ των οποίων τα 50 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Στην Ευρώπη, οι ζημιές από κεραυνούς ανήλθαν σε 10 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 8 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Όπως σημειώνει η γερμανική εταιρεία, τόσο υψηλές απώλειες από κεραυνούς ήταν πρωτοφανείς για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα στατιστικά στοιχεία ζημιών από καταιγίδες, οι οποίες μερικές φορές αναφέρονται ως «δευτερεύοντες κίνδυνοι» ή γεγονότα μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους, ήταν πιθανό να έχουν αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια.

Η κλιματική κρίση καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.

Η Munich Re δήλωσε ότι, ενώ οι οικονομικές και ασφαλισμένες ζημιές από το 2023 μπορεί να μην φαίνονται εξαιρετικές, σηματοδοτεί ένα ακόμη έτος «εξαιρετικά υψηλών» ζημιών, ακόμη και χωρίς τις λεγόμενες μεγακαταστροφές στις βιομηχανικές χώρες.

Το 2022, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι ο τυφώνας Ιαν είχε ως αποτέλεσμα συνολικές οικονομικές απώλειες της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ασφαλισμένες απώλειες ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ernst Rauch, επικεφαλής κλιματολόγος και γεωεπιστήμονας της Munich Re, δήλωσε ότι οι ετήσιες οικονομικές απώλειες έχουν προηγουμένως «επηρεαστεί σημαντικά» από τις μεγακαταστροφές και ότι ήταν απλώς τυχαίο που δεν συνέβη κάποια πέρυσι.

«Εάν ως κοινωνία δεν δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα της ανθεκτικότητας, τότε οι απώλειες, ιδίως από γεγονότα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον. Θα γίνεται όλο και περισσότερο, όχι μόνο μια οικονομική πρόκληση, αλλά και μια κοινωνική πρόκληση», δήλωσε ο Rauch στο CNBC.

Απώλειες 50 δισ. από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 74.000 πέρυσι, δήλωσε η Munch Re – πολύ πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 10.000 για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είπε ότι περίπου 63.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (το 85% των συνολικών θανάτων του έτους) ως αποτέλεσμα σεισμών το 2023, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 2010.

Μια σειρά σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή της χρονιάς, ανέφερε η Munich Re, με συνολικές οικονομικές απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί οι ισχυροί σεισμοί σκότωσαν πάνω από 55.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ άλλοι 100.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Rauch της Munich Re υπογράμμισε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία και του σεισμού στην Ιαπωνία στις αρχές του 2024, λέγοντας ότι ενώ και οι δύο ήταν παρόμοιου μεγέθους και έλαβαν χώρα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία φέρεται να ανέρχεται σε περίπου 160.

«Ένας πολύ διαφορετικός αριθμός», δήλωσε ο Rauch. «Και η εκτίμησή μας, με βάση τις διαθέσιμες σήμερα πληροφορίες, είναι ότι προφανώς οι οικοδομικοί κώδικες και ο τρόπος με τον οποίο τα κτίρια έχουν αποδώσει υπό αυτές τις σεισμικές φορτίσεις, ήταν απλώς καλύτερα προετοιμασμένα για αυτούς τους κινδύνους».