Να αποφευχθεί μια «χαοτική» έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα, ζήτησε η Ρωσία, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως. Παράλληλα, χαιρέτησε το τον «συμβιβαστικό» χαρακτήρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην COP28 στο Ντουμπάι.

«Έχουμε υπογραμμίσει, σε κάθε ευκαιρία, τις συνέπειες μιας χαοτικής εξόδου και χωρίς την υποστήριξη της επιστήμης, του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Ρουσλάν Εντελγκεριόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το τελικό κείμενο καλεί για συνεισφορά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά συστήματα, αλλά αυτό, και είναι σημαντικό, μέσω μιας δίκαιης συντεταγμένης μετάβασης και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες εθνικές καταστάσεις», πρόσθεσε.

«Οι τελικές διατυπώσεις δεν ικανοποιούν πιθανόν όλους, αλλά αυτό επιβεβαιώνει τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Εντελγκεριόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα θέματα του κλίματος.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα παγκοσμίως. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ρωσική Σιβηρία και η ρωσική Αρκτική συγκαταλέγονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, τακτικά καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πλήττονται από πολύ μεγάλες πυρκαγιές.

Ωστόσο, το θέμα του κλίματος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια συζήτηση, κυρίως μετά την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η εξουσία έχει καταστείλει επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και έχει χαλαρώσει τα πρότυπα κατά της ρύπανσης για να υποστηρίξει την οικονομία που τελεί υπό κυρώσεις και τη στρατιωτική βιομηχανία που λειτουργεί σε πυρετώδεις ρυθμούς.