Το «πράσινο» φως για  κρατική ενίσχυση ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από την κυβέρνηση της Γερμανίας προς τον ενεργειακό γίγαντα RWE, για την πρόωρη παύση στη χρήση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη σταδιακή στροφή σε πράσινες μορφές ενέργειας, άναψε η Κομισιόν.

Το κλείσιμο των προσοδοφόρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της RWE αποτελεί μέρος του σχεδίου του Βερολίνου να τερματίσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα έως το 2038. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική αποζημίωση για την RWE που θα κλείσει πρόωρα τις λιγνιτικές μονάδες της προκειμένου να βοηθήσει τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το κλίμα έως το 2030.

«Η συμβολή του μέτρου στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ αντισταθμίζει την όποια πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού προκαλεί η ενίσχυση», ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Η RWE, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, χαιρέτισε την απόφαση, ενώ σημείωσε ότι η περαιτέρω επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος κατάργησης των λιγνιτικών μονάδων δεν θα απαιτήσει πρόσθετη ενίσχυση καθώς το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ την καλύπτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τα σχέδια κρατικής ενίσχυσης της Γερμανίας προς την RWE και τη LEAG τον Μάρτιο του 2021. Η Κομισιόν είχε αναφέρει τότε ότι η Γερμανία είχε κοινοποιήσει σχέδιο ύψους 4,35 δισ. ευρώ για τους δύο φορείς εκμετάλλευσης – 2,6 δισ. ευρώ για την RWE και 1,75 δισ. ευρώ για τη LEAG.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η έρευνα που αφορά το ποσό που συμφωνήθηκε με τη LEAG, βρίσκεται σε εξέλιξη. “Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη LEAG, τα πληγέντα ομοσπονδιακά κρατίδια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατό”, σημείωσε το υπουργείο.