Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που πραγματοποιείται Ντουμπάι, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κλιματική Κρίση Τζον Κέρι παρουσίασε σχέδιο διεθνούς δέσμευσης για την πυρηνική σύντηξη υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμης σημασίας πυλώνα του ενεργειακού μέλλοντος του κόσμου.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι στο σχέδιο συμμετέχουν 35 χώρες. Εστιάζει στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ρυθμιστική διαδικασία.

«Υπάρχει η δυνατότητα η σύντηξη να αποτελέσει επανάσταση στον κόσμο μας», δήλωσε ο Τζον Κέρι στην COP28.

Η πυρηνική σύντηξη, αντίθετα με την σχάση, συνίσταται στην συνένωση δύο ελαφρών πυρήνων για τον σχηματισμό ενός βαρύτερου πυρήνα.

Η αντίδραση αυτή είναι που τροφοδοτεί τα αστέρια, όπως ο ήλιος. Χάρη στις συνθήκες ακραίας θερμότητας και πίεσης που κυριαρχούν εκεί, τα άτομα του υδρογόνου ενώνονται για να σχηματίσουν βαρύτερα άτομα ηλίου, εκλύοντας κολοσσιαία ποσότητα ενέργειας.

Στη Γη, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί με την βοήθεια πανίσχυρων λέιζερ ή μαγνητών.

Η σύντηξη παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την σχάση: δεν υπάρχει κανένα ρίσκο πυρηνικού ατυχήματος και τα απόβλητα που δημιουργούνται είναι πολύ λιγότερα.

Η διαδικασία δεν εκλύει αέρια υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υπέγραψαν στις 8 Νοεμβρίου συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική σύντηξη.