Στη ταχύτερη αποζημίωση των δικηγόρων, δασολόγων και μηχανικών που στελεχώνουν τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) θα οδηγήσει η λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος από το Πράσινο Ταμείο μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις 5 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό «Υπηρεσίες Υλοποίησης Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης και Μητρώου Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων & Υπηρεσίες Λειτουργικής και Τεχνικής Υποστήριξης Διαδικασιών», προϋπολογισμού 186.000 ευρώ. Ο ανάδοχος αναμένεται να έχει επιλεχθεί έως τις αρχές Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στα μέλη των ΕΠΕΑ.

Το πληροφοριακό σύστημα θα περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως την καταγραφή των αντιρρήσεων και των σχετικών πληροφοριών, την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε μέλη της Επιτροπής, την ανταλλαγή μηνυμάτων και σχολίων μεταξύ των μελών, καθώς και την παρακολούθηση της προόδου και της επίλυσης κάθε αντίρρησης. Επιπλέον, θα παρέχει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο με τις προηγούμενες αντιρρήσεις, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και την ιστορική ανασκόπηση των συναφών διαδικασιών.

Το έργο θα επιτρέπει την αποθήκευση και ανάκτηση των δεδομένων, με στόχο την αναφορά στην πρόοδο των αντιρρήσεων και την προσφορά αναλυτικών αναφορών για την εκπόνηση αναλύσεων και αξιολογήσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αντιρρήσεων. Το πληροφοριακό σύστημα θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των αποζημιώσεων των ΕπΕΑ, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους που απαιτούνται για τη χειροκίνητη διαχείριση τόσο των θεμάτων όσο και των αμοιβών.

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων συγκροτήθηκαν το 2021 προκειμένου να εξετάσουν τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών. Οι αντιρρήσεις ανέρχονται σε 340.000 περίπου και αφορούν πάνω από 2,5 εκατ. στρέμματα ή το 1,9% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων έχουν «δεμένα τα χέρια τους», καθώς δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα έχει κυρωθεί το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας.