Το ενδεχόμενο εάν οι περικοπές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό να δούμε συγχωνεύσεις εταιρειών, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, εκτός εάν υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η τοποθέτηση αρκετών μπαταριών. Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στον τραπεζικό δανεισμό, στον τομέα των ΑΠΕ και στο γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες λόγω των περικοπών βλέπουν μείωση των εσόδων τους, τονίζουν πως προς το παρόν δεν θα δούμε να εξαντλείται η αυστηρότητα των τραπεζών. Με άλλα λόγια, εκτιμούν πως θα υπάρξει ευελιξία στις καταβολές των δόσεων, δίνοντας ανάσα στα έργα και στους επενδυτές να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται.
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, ήδη κάποιες ξένες εταιρείες αξιολογούν εκ νέου τη θέση τους στη χώρα και εκδηλώνουν….τάσεις φυγής, ενώ άλλες που ετοιμάζονταν να δραστηριοποιηθούν απλά «παγώνουν» το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει παλιότερα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών. Οι εγγυητικές επιστολές και το ασφυκτικό πλαίσιο για μικρά σε ισχύ έργα δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό. Στον τομέα της αδειοδότησης, αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, παθογένειες της δημόσιας διοίκησης βάζουν «δύσκολα» σε επενδυτές. Τέλος, οι περικοπές αποτελούν ένα «αγκάθι» που δημιουργεί αβεβαιότητα, όμως δεν φαίνεται προς το παρόν να πτοεί τους επενδυτές.
Κύκλοι της αγοράς, με φόντο αυτό το τοπίο, τονίζουν πως πρέπει να υπάρξουν κρίσιμες αποφάσεις και σε σχέση με την ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe», ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αιολική ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν τα στοιχεία που ήδη εδώ και πάρα πολύ καιρό κρούουν τα «καμπανάκια» σε σχέση με τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος. Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν πως στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025-2034 που είχε δημοσιευθεί το Μάρτιο του 2024 γίνεται φανερή η ανισοκατανομή, με βάση τις οριστικές προσφορές σύνδεσης, ανάμεσα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιολικά έργα με οριστικές πρόσφορες σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονταν σε 2.782MW, ενώ τα φωτοβολταϊκά έργα με οριστικές πρόσφορές σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ σε 10.576MW. Σημειώνουν ακόμα πως από τα χιλιάδες MW φωτοβολταϊκών έργων, ελάχιστα είναι έργα αυτοπαραγωγής. Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως η εικόνα φαινόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μάλιστα, τονίζουν πως για αυτό το λόγο φαίνεται πως οι περικοπές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούν πως τα έργα δεν θα υφίστανται περικοπές μόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη, αλλά όλο το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως πράγματι και τον Ιούνιο, πριν ανέλθει η ζήτηση σε αυξημένα επίπεδα, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας υπήρξαν περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια.
Υπενθυμίζεται πως τα έργα ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία μαζί με εκείνα που έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο, λόγω της έγκρισης των όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, ανέρχονται σε 31 GW. Έχουν δεσμευτεί άλλα 3 GW για έργα στην Κρήτη και περιμένουν στην «ουρά» άλλα 47 GW για να αποκτήσουν όρους σύνδεσης. Το άθροισμα επομένως είναι 81 GW.
Διαβάστε ακόμη