Η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στο τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αντιπροσωπεύοντας το 29% του συνόλου της προγραμματισμένης αιολικής και ηλιακής ισχύος και τα τρία τέταρτα του υπό κατασκευή τμήματος, σύμφωνα με το Global Energy Monitor.

Όλα τα μελλοντικά έργα στον κόσμο θα έχουν συνολική δυναμικότητα 4.484 GW, εκ των οποίων τα 1.302 GW βρίσκονται στην Κίνα. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει το Balkan Green Energy News.

Η ομάδα αποτελείται από τα έργα που έχουν ανακοινωθεί και αυτά που βρίσκονται σε φάση προ-κατασκευής και υπό κατασκευή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ηλιακά έργα 20 MW ή περισσότερο και αιολικά έργα τουλάχιστον 10 MW, αμφότερα όσον αφορά την ικανότητα σύνδεσης.

Υπάρχουν 689 GW νέων αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών στον κόσμο υπό κατασκευή. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 74% ή 510 GW, αναφέρουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Global Energy Monitor’s Global Solar Power Tracker, η Κίνα διαθέτει πάνω από 709 GW μελλοντικής ηλιακής ισχύος, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου αγωγού το 2025.

Η αιολική δυναμικότητα της χώρας έχει παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης με την ηλιακή, σύμφωνα με το Global Wind Power Tracker της Global Energy Monitor. Υπάρχουν πάνω από 590 GW σε προοπτικές φάσεις – σχεδόν 530 GW στην ξηρά και 63 GW στη θάλασσα. Η μελλοντική δυναμικότητα της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου.

Η ταχεία ανάπτυξη υπογραμμίζει την επιδίωξη της Κίνας να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τουλάχιστον 205 GW να έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, αν και η συνολική δυναμικότητα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με την ενημέρωση.

«Η Κίνα επιταχύνει την υλοποίηση ενός αγωγού 1,3 TW φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων κοινής ωφέλειας. Από αυτά, 510 GW είναι ήδη υπό κατασκευή, έτοιμα να προστεθούν στο 1,4 TW ηλιακής και αιολικής ισχύος της Κίνας που είναι ήδη σε λειτουργία», δήλωσε η Global Energy Monitor.

Από τον Μάρτιο του 2025, η Κίνα είναι ο παγκόσμιος υπεράκτιος αιολικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, με αύξηση από κάτω από 5 GW το 2018 σε 42,7 GW το 2025 (50% της παγκόσμιας δυναμικότητας).

Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η συνδυασμένη αιολική και ηλιακή δυναμικότητα της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά το συνολικό τμήμα άνθρακα και φυσικού αερίου, παρέχοντας σχεδόν το 23% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, σε σύγκριση με περίπου 18% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αποκάλυψε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (NEA).

Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής από ηλιακή, αιολική και άλλη μη ορυκτή ενέργεια κάλυψε την πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας το α’ τρίμηνο του 2025. Η λειτουργούσα ηλιακή και αιολική δυναμικότητά της εκτοξεύθηκε σε 1,4 TW συνολικά, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 44% του παγκόσμιου συνόλου. Είναι επίσης περισσότερο από το συνολικό σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, υπογράμμισε το Global Energy Monitor.

Διαβάστε ακόμη