Ο τομέας της τηλεθέρμανσης με γεωθερμία γνώρισε σταθερή και γεωγραφικά διαφοροποιημένη ανάπτυξη το 2024, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας. Την περσινή χρονιά τέθηκαν σε λειτουργία δέκα νέα συστήματα: Τρία στην Πολωνία, δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από ένα στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των λειτουργικών γεωθερμικών συστημάτων τηλεθέρμανσης σε 412, εκ των οποίων τα 208 βρίσκονται στις χώρες της ΕΕ.

Σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας, μελετώνται επί του παρόντος προτάσεις για 193 γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, κυρίως στην Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Τουρκία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον κερδίζει έδαφος και σε νέες αγορές, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Επίσης, το ευρωπαϊκό συμβούλιο διαπιστώνει πως, από το 2024 ιδιαίτερα, η αποθήκευση θερμικής ενέργειας συνεχίζει να κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Χιλιάδες εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης θερμικής ενέργειας λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη, εξυπηρετώντας κυρίως εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης μικρής κλίμακας για κτίρια.

Τα κύρια οφέλη των γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής, σε συνδυασμό με τους μεγάλους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να αποσταλούν. Πολλοί βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία εδώ και δεκαετίες.

Ο γεωθερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην Ευρώπη είναι ο σταθμός Rancia στην Ιταλία, ο οποίος λειτουργεί από το 1986. Τρεις επιπλέον σταθμοί χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980. Άλλοι 17 σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισλανδία εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, και άλλοι 32 άρχισαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 2000.

Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα πάνω από 3,5 GWe εγκατεστημένης γεωθερμικής ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντας περίπου 20 TWh το 2024. Το 2024, εγκαινιάστηκαν τρεις νέοι γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής: δύο στην Τουρκία και ένας στην Αυστρία, προσθέτοντας συνολικά 40 MWe βασικού φορτίου ισχύος.

Διαβάστε ακόμη: