Έκκληση απευθύνουν οι γερμανικές εταιρείες και οι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών υδρογόνου, μαζί με τους οργανισμούς προστασίας του κλίματος, στην Ομοσπονδιακή Υπουργό Οικονομίας, Κατερίνα Ράιχε, (CDU) σε επιστολή τους προκειμένου να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση πράσινου υδρογόνου στους σχεδιαζόμενους εφεδρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η σχεδιαζόμενη στρατηγική για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η οποία αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων για την κατασκευή εφεδρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, μπορεί επίσης να προωθήσει την οικονομία του υδρογόνου. Οι δεσμευτικές, διαφανείς και φιλόδοξες προδιαγραφές για τη μετατροπή των σταθμών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο σε πράσινο υδρογόνο αποτελούν προϋπόθεση, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έλαβε η Handelsblatt.
Οι εφεδρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια προβλέψιμη ζήτηση για πράσινο υδρογόνο. Η στρατηγική για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας προσφέρει έτσι «την ευκαιρία να δοθεί αποφασιστική ώθηση στην ακόμη διστακτική αύξηση του υδρογόνου στη Γερμανία», αναφέρει η επιστολή προς τη Ράιχε. Η προκύπτουσα μείωση του κόστους παραγωγής ωφελεί επίσης τους βιομηχανικούς τομείς που βασίζονται στο πράσινο υδρογόνο.
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τον διαχωρισμό του νερού στα συστατικά του, υδρογόνο και οξυγόνο, μέσω ηλεκτρόλυσης. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρόλυση παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, το υδρογόνο είναι κλιματικά ουδέτερο. Ως εκ τούτου, αναφέρεται ως «πράσινο υδρογόνο».
Αξιόπιστη ζήτηση ως βάση για επενδύσεις
Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη του πράσινου υδρογόνου, απαιτείται ένα τέτοιο «σαφές πολιτικό μήνυμα και μια δέσμευση προς τη Γερμανία ως κόμβο υδρογόνου», δήλωσε ο Jörg Singer, Διευθύνων Σύμβουλος της Aqua Ventus, στην Handelsblatt. Η Aqua Ventus είναι ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής προς τη Ράιχε και είναι μια ένωση εταιρειών και ιδρυμάτων που είναι αφιερωμένα στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην ανοικτή θάλασσα. Εκπρόσωποι εταιρειών όπως οι EWE, HDF Energy, Lhyfe και Sunfire έχουν επίσης υπογράψει την επιστολή. Οι οργανισμοί προστασίας του κλίματος WWF, Germanwatch και Klima-Allianz Deutschland είναι επίσης μεταξύ των υπογραφόντων.
Ένας βασικός πελάτης ακυρώθηκε πρόσφατα. Για να δημιουργήσουν μια αλυσίδα αξίας υδρογόνου, οι εταιρείες χρειάζονται αξιόπιστη ζήτηση. Οι κατασκευαστές και οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρολυτών θα επενδύσουν μόνο όταν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα βρουν αγοραστές για πράσινο υδρογόνο. Πρόσφατα υπήρξαν κάποια άσχημα νέα σχετικά με αυτό. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ArcelorMittal ακύρωσε ένα μεγάλο έργο παραγωγής χάλυβα με βάση το υδρογόνο στις εγκαταστάσεις του στη Βρέμη και το Άιζενχιτενσταντ.
Με τη στρατηγική για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η Υπουργός Οικονομικών συνεχίζει ένα έργο που δεν υλοποιήθηκε έως τώρα. Στόχος της είναι να διασφαλίσει την κατασκευή εφεδρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που θα παρεμβαίνουν κάθε φορά που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν καλύπτει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς αυτούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για τον σκοπό αυτό δεν μπορούν να κλείσουν.
Το Υπουργείο δεν δεσμεύεται
Ο προηγούμενος συνασπισμός στόχευε στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής χωρητικότητας 12,5 γιγαβάτ. Σε αυτούς θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι λεγόμενοι «σταθμοί παραγωγής ενέργειας σπρίντερ» που μπορούν να τροφοδοτούνται με υδρογόνο από την αρχή. Για ένα περαιτέρω μέρος των σταθμών παραγωγής ενέργειας, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό να τροφοδοτούνται με υδρογόνο από το όγδοο έτος λειτουργίας. Διαφορετικά, η επιδότηση θα πρέπει να επιστραφεί. Εξαίρεση θα πρέπει να ισχύει μόνο εάν οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αποδείξουν ότι η σύνδεση με το σχεδιαζόμενο κεντρικό δίκτυο υδρογόνου δεν είναι δυνατή.
Το υπουργείο δεν έχει λάβει σταθερή θέση σχετικά με το ερώτημα εάν και πότε θα πρέπει να απαιτείται λειτουργία υδρογόνου για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας: «Για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική των σταθμών παραγωγής ενέργειας, όπως και για όλους τους άλλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, πρέπει να απανθρακοποιηθούν μακροπρόθεσμα», δήλωσε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτημα. «Αυτή η απανθρακοποίηση θα πρέπει ουσιαστικά να είναι τεχνολογικά ουδέτερη. Μια επιλογή για την απανθρακοποίηση είναι η μετάβαση στο υδρογόνο», πρόσθεσε το υπουργείο. «Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακριβώς πόσοι φορείς εκμετάλλευσης θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή και πότε».
Η συμφωνία συνασπισμού ορίζει ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου μπορούν επίσης να απανθρακοποιηθούν χρησιμοποιώντας τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Τότε δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν με υδρογόνο.
Διαβάστε ακόμη: